Det venter der Sille efter kejsersnittet

Når en kvinde føder ved kejsersnit, så venter der et lidt anderledes forløb end kvinder, der føder normalt.

Som du måske så i aftes på DR1, så kom Sille og Philips søn til verden ved et planlagt kejsersnit på Næstved Sygehus.

Og det hele er gået fint efterfølgende både for den lille og familien.

- Jeg synes, det gik rigtigt godt. Da jeg gik fra hospitalet i går aftes lidt i elleve, var hele familien samlet på opvågningsstuen, og Sille lå og ammede sin lille dreng - og han suttede som en drøm, så det kunne ikke være bedre, forklarer overlægen, der udførte det historiske kejsersnit, Heidi Sharif.

Og nu venter der den nybagte mor et lidt anderledes efterfødselsforløb end mødre, der har født vaginalt.

Fakta om fødsler

I Danmark blev der sidste år født 58.205 børn.

Omkring 1,5 % bliver født ved en hjemmefødsel.

Omkring 22 % bliver født ved kejsersnit.

Omkring 76,5 % bliver født ved traditionelle fødsler på hospitalet.

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik

- Lige efter fødslen bliver hun overført til opvågningsstuen, hvor hun bliver observeret. Det første døgns tid efter får hun morfin på grund af smerterne i maven, så man har typisk mere ondt efter et kejsersnit i forhold til efter en almindelig fødsel.

Gang i maven igen

Sille blev også få timer efter fødslen kommanderet ud for at gå, og det var der en god grund til:

- Dels skal hun have gang i maven igen, man ved erfaringsmæssigt, når man har opereret i maven, at tarmene har en tendens til at gå i stå, og de kan spænde op og gøre ondt, så dem skal man have gang i igen. Og så er der også en risiko for blodpropper efter enhver operation - derfor får Sille og andre, der har født på lignende måde - også blodfortyndende medicin i de første par dage - men det er også vigtigt for at imødegå blodpropper, at mor kommer ud at gå, forklarer Heidi Sharif videre.

De fleste kvinder, som føder ved kejsersnit, kan tage hjem fra hospitalet allerede få dage efter fødslen - nogle endda allerede dagen efter. Men som efter andre operationer skal moderen tage den med ro i nogle uger. I den periode skal man undgå tunge løft for at forhindre operationssåret i at springe op og give bugvæggen ro og mulighed for at vokse ordentligt sammen.

Alt vel i Næstved

Efter nogle timer på opvågningsstuen i aftes kom Sille og hendes familie op på en almindelig barselsstue, men hvornår hun er klar til at komme hjem, melder historien endnu ikke noget om.

Meldingen fra Næstved Sygehus er her til formiddag, at alt er fint for den lille nybagte familie:

- Jeg nåede faktisk ikke at finde ud af, hvor meget han vejede - men han var helt fin, og alt gik efter planen, og vi har fået en masse positive tilbagemeldinger fra mange sider, lyder meldingen fra Heidi Sharif, der har udført mere end 1000 kejsersnit i sin tid som fødselslæge.