Diæten til den irriterede tarm

Der findes en diæt til patienter med irritable tyktarme, som viser gode takter i behandlingen - også her i Danmark.

(Foto: Colourbox)

Lev Nu har på det seneste skrevet en del artikler om lidelsen:Irritabel tyktarm. Det har fået mange brugere til tasterne - blandt andet foreslår flere, at der findes et rigtig godt evidensbaseret tilbud, nemlig den såkaldte FODMAP diæt.

Louise Lundgren Berg, der er ernæringstuderende ved Professionhøjskolen Metropol, er dykket ombord i den eksisterende viden på området. Hun forklarer: Low FODMAP Diet er en ny diætbehandling af irriteret tarm. Diæten kaldes på dansk også Lav FODMAP Diæt. På diæten udelukker man de såkaldte FODMAPs fra sin kost, hvilket kan lindre symptomerne på irriteret tarm.

Gasserne giver ubehag

Diæten er udviklet af den australske læge Dr. Sue Shepherd, og er nu anderkendt som behandling af irriteret tarm i det danske sundhedsvæsen.Ordet FODMAP er en forkortelse af Fermenterbare Oligosakkarider Disakkarider Monosakkarider And (og) Polyoler. Det betyder at FODMAPs er forskellige typer af kulhydrater, som nogle bakterier i tarmen kan nedbryde og leve af.

Under nedbrydningen danner bakterierne gasser, som kan give luft og ubehag i maven. Når man spiser en kost med et lavt indhold af FODMAPs, får bakterierne færre kulhydrater, som de kan nedbryde.

På den måde har bakterierne mindre at leve af, og der dannes mindre gas.

Få hjælp til diæt

FODMAPs findes i en stor del af den mad vi spiser, blandt andet brød og pasta samt mange frugter og grøntsager. Derfor kan det være en stor udfordring at begynde på diæten, og det er derfor vigtigt, at man får professionel vejledning og hjælp af en FODMAP-certificeret diætist, hvis man gerne vil prøve diæten.

Irriteret tarm kaldes også for colon irritable, irriteret tyktarm, nervøs tyktarm og irritable bowel syndrome (IBS).Diagnosen stilles af lægen, der samtidig udelukker, at er ikke er tale om en anden tarmsygdom.Det er vanskeligt at følge diæten alene, og det er en god idé at søge hjælp hos en diætist, hvilket man selv er nødt til at betale for.

Symptomerne på irriteret tarm er:

  • Udspilethed

  • Skiftende afføringsmønstre (diarré og forstoppelse)

  • Problematiske toiletbesøg

  • Periodevise mavesmerter

Facebook
Twitter