Din hud vil aldrig glemme en solskoldning

Jo flere solskoldninger, du har udsat din hud for gennem livet, desto større er risikoen for at udvikle hud- eller modermærkekræft. Derfor er beskyttelse af huden alfa omega.

Av, av, av - også dine fødder husker, hvis de ikke er blevet smurt ind i solcreme. (© Gettyimages)

Ifølge verdensundhedsorganisationen, WHO, skyldes op mod 90 procent af alle tilfælde af kræft i huden solen og solarier.

Herhjemme konstateres der hvert år omkring 2500 tilfælde af modermærkekræft, og omkring 300 dør af sygdommen.

13.500 får konstateret hudkræft, som i gennemsnit koster 60 danskere livet hvert år.

Modermærkekræft er således den langt mest aggressive af de to typer kræft i huden.

- Din hud glemmer aldrig en solskoldning! Bliver man forbrændt af solen, så øges risikoen for at udvikle modermærkekræft. Det er som et taxameter, der tæller sammen og giver øget risiko for at udvikle almindelig hudkræft eller modermærkekræft, forklarer Hans Christian Wulf, der er professor og overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling.

Smør dig ind

Derfor er en af de bedste måder at beskytte sig mod sygdommene på - forebyggelse.

- Når man smører solcreme på huden, så absorberer den de ultraviolette stråler, altså de stråler, der er skadelige for huden.

Men solen er også godt for os mennesker, den sørger for, at vi får tilført vigtige D-vitaminer.

- Man behøver ikke frygte, at man ikke får D-vitamin, hvis man bruger solcreme, for adskillige undersøgelser har vist, at der er den samme mængde D-vitamin i blodet, når man sammenligner dem, der har brugt solcreme, og dem der har brugt snyde-solcreme, forklarer Hans Christian Wulf.

Sydens sol - og sygdomme

Siden vi i 1950´erne begyndte at tage sydpå og dyrke solen, så er antallet af hudkræfttilfælde også steget. Men noget tyder på, at danskerne er begyndt at lytte til de mange sol-kampagner. Undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at vi i dag er begyndt at begrænse solbadningen og også er blevet bedre til at beskytte os med solcreme, når vi er i solen.

Når vi færdes ude, så er vi udsat for UV-stråling, og så er vi samtidig udsat for dens skadelige virkning. Også selvom det er overskyet på en sommerdag, så udsættes vi for de skadelige ultraviolette stråler.

Derfor er det vigtigt, at man altid husker følgende retningslinjer:

Få tjekket pletterne

Har du mistanke til et modermærke eller nogle skønhedspletter, du egentlig gerne vil have tjekket, så slå til på onsdag den 11. maj. Her holder en række hudklinikker rundt omkring i hele landet nemlig åbent hus. Det vil sige, at man flere af stederne kan gå direkte fra gaden og ind til et tjek af sin hud.

Find listen med klinikker her.

Det er en sammenslutning af europæiske hudlæger, der med Euro Melanoma, står bag initiativet.

  • Skader opstår hyppigst på steder på kroppen, der er udsat for meget sol: Ansigt, hals, ryg, arme og ben.

  • Hudkræft ses oftest hos mennesker over 50 år, men folk i alle aldre kan få det.

Kilde: Euro Melanoma