Din mad er måske årsag til tarmproblemerne

Hvorfor får så mange stillet diagnosen: Irritabel tyktarm. Det kan skyldes intolerans overfor fødevarer.

(© Colourbox)

For nylig skrev en bruger bla. følgende til Lev Nu:

Jeg har gennem mange år haft problemer med maven. Skiftende mellem hård og tynd afføring og luft. Nu har det så ændret sig, så jeg mest har tynd ildelugtende afføring hver dag, og farven er lys eller oftest gul. Lægen siger bare irritabel tyktarm eller noget jeg spiser.

Læge Britta Weyer svarede blandt andet følgende i et svar til vores læser:

Din livskvalitet er jo tydeligvis meget påvirket af dine maveproblemer, desuden kan det, at din afføring faktisk har ændret sig, have betydning. Det bør din læge lytte til, men desværre må både læger og patienter også sande, at der findes mange generende tilstande, som man ikke rigtig kan gøre meget ved - eller bare forklare til fulde.

Yoghurt morgen, middag og aften

Artiklen om den irritable tyktarm afstedkom siden en lang række henvendelser til Lev Nu. Mange læsere havde tilsvarende oplevelser. Sådan lyder nogle af dem:

Jeg har spist yoghurt morgen middag og aften, for det skulle jo være godt for fordøjelsen. Indtil jeg for et lille års tid siden læste om, at mælkeprodukter for nogle kan give nøjagtig disse problemer. Derfor undlod jeg konsekvent at spise mælkeprodukter, og efter mindre end en uge var min mave i orden.

Quote: Det er for så vidt en udmærket idé, at man selv forsøger at finde årsagen, og mange får det også bedre af det. Så kan man jo gå tilbage sin læge og forklare, at man selv mener, at det kan skyldes laktoseintolerans

Symptomerne beskrevet i spørgsmålet ligner meget mine, inden jeg fik konstateret cøliaki. Historien om lægen, der ikke kan finde årsagen, er en velkendt historie blandt cøliakere i Danmark, hvor kendskabet er meget begrænset i forhold til vores nabolande.

Det er meget let at afprøve, om man har f.eks. gluten- eller laktoseintolerans - det er bare et spørgsmål om at undgå de produkter i nogle få dage, og det koster ikke sundhedssystemet noget.

Svært at stille diagnose

Lev Nu har forelagt mave-tarmekspert, overlæge Dennis Raahave, nogle af de mange henvendelser. Dennis Raahave forklarer:

- Hvis man ikke kan finde en anden diagnose, så får folk ofte stillet denne: Irritabel tyktarm. Og måske overser man i nogle af disse tilfælde, at der kan være tale om enten laktose intolerans (problemer med at optage mælkesukker fra tarmen) eller cøliaki (glutenallergi).

Så sker der ifølge Dennis Raahave ofte det, at mange af de patienter, der har døjet med maveproblemer i årevis, hører om de to ovennævnte lidelser, og så begynder de selv at eksperimentere med at udelukke forskellige fødevaregrupper. Eksempelvis mælkeprodukter, hvis man får mistanke om, at det kan være mælk, der er årsag til problemerne.

- Det er for så vidt en udmærket idé, at man selv forsøger at finde årsagen, og mange får det også bedre af det. Så kan man jo gå tilbage sin læge og forklare, at man selv mener, at det kan skyldes laktoseintolerans. Og så kan lægen få foretaget en pusteprøve og via blodrøver på et laboratorium konstatere, om det skyldes intolerans.

Kun få har glutenallergi

Men kun fem procent af befolkningen menes at lide af laktoseintolerans. Endnu færre skønnes at lide af cøliaki, der er allergi overfor gluten - altså bla. korn og hvede-produkter.

- Kun én promille af befolkningen, og det er ikke mange, skønnes at lide af cøliaki. Cøliaki kan forårsage diaré, men kan også have mere forvirrende symptomer som for eksempel forstoppelse, blodmangel, træthed og/eller menstruationsforstyrrelse.

- Men hvis man har mistanke, kan blodprøver vise, om der er tale om cøliaki, eller man kan få taget vævsprøver i den øverste del at tyndtarmen ved en gastroskopi, der kan give diagnosen med sikkerhed, forklarer Dennis Raahave.