Din vægt afslører ikke om du er sund

Drop badevægten og mål i stedet din talje, hvis du vil måle din krops sundhed.

(© Colourbox.com)

De fleste af os bruger badevægten, når vi skal have en hurtig status over, hvor sundt eller usundt vi har levet den seneste tid. Men faktisk burde vi hellere tage et målebånd om vores talje, viser forskning.

Vægten bruges som regel sammen med vores højde til at udregne vores Body Mass Index (BMI), som afslører, om vi er normalvægtige eller overvægtige.

Men vores vægt og BMI er en temmelig dårlig og upræcis indikator til at vurdere, om der er brug for flere grøntsager og mere motion. Det fortæller Ida Enghave, der er forebyggelsesansvarlig i Hjerteforeningen.

- BMI er ikke et godt mål for vores sundhedstilstand, fordi det siger intet om, hvordan vores kilo er fordelt på kroppen. Og det gør en stor forskel for vores sundhed, om vores kilo er muskler eller fedt, og hvor på kroppen fedtet sidder. Derfor siger det langt mere om vores sundhed at måle sin talje frem for at veje os, siger Ida Enghave.

En stor mave er farligere end overvægt

Fedt på for eksempel baller og lår er langt mindre farlig end fedt omkring maven.

Fedt på maven sætter sig nemlig omkring de indre organer, og det øger risikoen markant for at få alvorlige livsstilssygdomme som type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.

For nylig blev der udgivet et forskningsstudie om personer med hjertesygdomme med det meget lange navn "Combining Body Mass Index With Measures of Central Obesity in the Assessment of Mortality in Subjects With Coronary Disease".

Forskerne undersøgte, om det er farligst at være normalvægtig med en stor mave eller overvægtig med en lille mave.

Og resultatet er meget tydeligt. Dem med store maver havde 60 procent større dødelighed end den anden gruppe, selv om de altså vejede mindre og ikke var overvægtige ifølge BMI.

- Så hvis man vil have et billede af sin sundhedstilstand, så bør man fuldstændig droppe at måle sin vægt og BMI, og i stedet måle sin talje, siger Ida Enghave.

Taljemål siger mere om sundhed end vægt

Man kan ikke selv bestemme, hvor fedtet på ens krop sætter sig. Nogen har bare en tendens til, at det sætter sig på maven, mens det sætter sig andre steder hos andre personer.

Men har man en for stor talje og dermed for stor mave, så bør man gøre en indsats for at gøre maven mindre, inden man udvikler alvorlige sygdomme.

- Især motion er rigtigt godt til at få fedtet på maven væk. Man kan sagtens dyrke en masse motion uden at tabe sig, fordi fedtet bliver til muskler, og det er langt fra spildt arbejde. For bare maven bliver mindre, så falder risikoen for sygdomme, uanset om du taber nogle kilo eller ej, siger Ida Enghave.

Så næste gang du går på kur, så bør du måske hellere sætte et mål om at tabe to centimeter på maven i stedet for at tabe fem kilo.

Facebook
Twitter