Dorte er dødeligt syg: Brug 60 sekunder på at hjælpe mig

Jo flere danskere, der registrerer deres holdning til organdonation, jo større chancer har Dorte Chabert for at overleve.

Dorte Chaberts lunger er så dårlige, at hun skal have ekstra ilt. Men hun håber, at flere tager stilling til organdonation, så hun måske kan overleve den alvorlige sygdom og få et langt og sundt liv. (© dr)

52-årige Dorte Chabert lider af en arvelig lungesygdom, som gør, at hun kun har få år tilbage at leve i.

Hendes eneste chance for at overleve sygdommen er, hvis hun får et sæt nye lunger fra en organdonor.

Dorte Chabert er blot en af over 400 danskere, der står på venteliste til et nyt organ.

Men lige nu har 3,6 millioner voksne danskere endnu ikke registreret, om de vil give tilladelse til eller forbud mod, at deres organer kan doneres til syge, hvis de pludselig skulle dø.

- Det må være op til en selv, om man vil donere sine organer eller ej. Men jeg undrer mig over, at der er så mange, der ikke tager stilling til det - selv i min egen omgangskreds, hvor folk kender mig og kan se, hvor dårlig jeg er, siger Dorte Chabert.

Manglende tid er ingen undskyldning

Når hun spørger folk, hvorfor de ikke har registreret deres holdning, så kommer de oftest med undskyldninger om, at de ikke lige har haft tid eller ikke vidste, at man kunne gøre det på sundhed.dk.

Kun for nogle få mennesker handler det om, at de synes, at det er et svært valg at tage stilling til.

- Det er selvfølgelig svært at skulle forholde sig til at skulle dø. Men det er vigtigt at gøre sin holdning klar, siger Dorte Chabert.

Tag stilling, før det er for sent

Hvis man ikke selv tager stilling, mens man er i live, så overlader man det svære spørgsmål til ens pårørende, og de har ofte svært ved at overskue spørgsmålet midt under en krise, hvor et familiemedlem er død.

Dorte Chabert har talt med folk, der sagde nej til, at et pludselig afdød familiemedlems organer skulle doneres – men bagefter fortrød, at de ikke var med til at redde et andet menneskes liv.

- Jeg ved godt, at det lyder som om, at jeg er ude og tigge organer. Men det er altså bedst at tage stilling med familien, når der er ro og overblik i stedet for at gøre det midt i en krise under et dødsfald, siger Dorte Chabert.

Hun er sygemeldt, da hun kun har 15 procent af sin lungekapacitet tilbage, men hun håber til det sidste, at hun pludselig kan blive helbredt med et par nye lunger fra en person, som havde taget stilling til organdonation inden sin død.

Du kan se mere om organdonation i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21:55 og derefter på dr.dk/tv.