Du blev måske 30 år ældre i ferien

Du kan gå fra 30 til 60 år på tre uger, hvis du tilbringer din ferie i hængekøjen.

(© Colourbox)

De fleste kan godt mærke på dansehåndtagene - og se på vægten - hvis ferien har stået lidt for meget på hængekøje og lidt for lidt på sport. Men hvad værre er, tre ugers daseferie kan også gøre dig gammel:

Fysisk inaktivitet har simpelthen nogle konsekvenser på kroppen, som til forveksling ligner den udvikling, som man naturligt gennemgår med alderen, forklarer læge og professor Bente Klarlund Pedersen.

- Blandt andet har vi prøvet at lade en række forsøgspersoner holde deres aktivitetsniveau på 1500 skridt om dagen. Og det viste sig blandt andet, at deres kondition faldt markant, forklarer Bente Klarlund Pedersen.

- Det var nu ikke særlig overraskende. Men det viste sig også, at de udviklede insulin-resistens - altså en forløber for type 2 diabetes. Deres evne til at forbrænde fedt faldt, og der dannedes fedt omkring deres indre organer. Hvis de spiste et fedtholdigt måltid, så steg mængden af fedt i blodet mere, end det var tilfældet inden deres inaktive periode. Og de mistede muskelmasse.

- Alt sammen noget, som vi normalt ser hyppigere hos ældre mennesker.

Fra 30 til 60 på tre uger

Og der er faktisk også sat tal på, hvor meget "ældre" ens krop bliver, hvis man ikke holder den aktiv. Bente Klarlund Pedersen peger på et meget berømt forsøg, som netop viser, at fysisk inaktivitet i tre uger, kan gøre os 30 år ældre:

- Tilbage i 1960'erne lavede man et forsøg i Dallas med fem unge mænd, som lå i deres senge i tre uger i træk. På de tre uger faldt deres kondition markant, og det tog dem cirka ti gange så lang tid at gendanne deres kondition, som det tog at tabe den.

- De samme fem mænds kondition målte man så igen 30 år senere, og da viste det sig, at det niveau, som deres kondition faldt til, dengang i 1960'erne, var det niveau, som de nogenlunde lå på 30 år senere.

Nu kan man selvfølgelig sige, at fem unge mænd i Dallas er et meget lille empirisk grundlag at lave forskning på. Men alligevel, bemærkelsesværdigt.

Tag lige en ekstra gå-tur

Bente Klarlund Pedersen understreger, at hun ikke er fortaler for, at vi alle sammen skal på trekkingferie og løbe maraton-løb hver dag i ferien. Der skal være plads til, at vi slapper mere af og bevæger os mindre, når vi holder fri.

- Men man kan jo godt tænke over, at det ikke er nødvendigt at dase alle døgnets 24 timer i ferien: Læg en fodboldkamp med børnene ind i ferien. Gå nogle gode aftenture. Eller tag trapperne på hotellet i stedet for elevatoren.

- Og når du så kommer hjem igen fra ferie, så læg de dovne vaner fra dig og kom i gang med den normale gænge hurtigst muligt. Så kan man godt ramme sin form - og sin alder - igen. Men det tager lidt tid.