Du er en måned om at komme i form efter 14 dages daseferie

Is, vin på terrassen, grillpølser og absolut ingen fysisk aktivitet får dig ikke til at lade batterierne op i ferien. Nærmest tværtimod, forklarer lægen.

Endelig ferie! Kan man ligge ned og holde formen alligevel? (© COLOURBOX)

Åååh nej, ferien er over os. Hvordan bærer jeg mig ad med at holde formen, når jeg samtidig skal slappe helt af på badeferien?

Sådan lyder spørgsmålet i ugebladenes mange brevkasser i disse uger. Og hvor ville det dog være skønt, hvis man kunne læne sig tilbage og sige til folk: Smut bare af sted - din krop og form tager ingen skade af at holde fri! Men sådan forholder realiteten sig ikke.

- Desværre må jeg skuffe de mennesker, der tror, at en rigtig daseferie er godt for kroppen, for det er den ikke, forklarer læge Jerk W. Langer.

- Når folk siger, at de skal stresse helt af og lade batterierne op ved at lave absolut ingenting på deres ferie, så sker der det stik modsatte, så svækkes både dine fysiske og mentale batterier. Så du gør dig selv en bjørnetjenste ved at lade stå helt til på din sommerferie.

Ferien giver overskud

Selv hører Jerk W. Langer til de mennesker, der får mere energi, når han holder ferie - i forvejen løber han på normale uger herhjemme mellem et og to maratonløb om ugen - men ferien får ham ikke til at stoppe med det, tvært imod:

- Jeg hører til en af dem, der kommer i bedre form i ferien. Jeg synes netop, at vejret, lyset og den mere fritid netop giver mig energi til at komme mere ud. Så jeg begynder hver morgen med en eller anden form for aktivitet - cykling, løb eller vandreture, det er langt mere inspirerende at komme af sted end hjemme.

Jerk W. Langer henviser til en undersøgelse fra Rigshospitalet, der netop viser, at blot 14 dages inaktivitet giver både fysisk og mentalt bagslag.

- Ved undersøgelsen så man blandt andet, at der i en sådan periode blev dannet mere fedtvæv, det kunne man ved MR-skanning se som flere hvide plamager omkring de indre organer. Forsøgspersonerne mistede også muskler, og deres blodsukkerregulering blev dårligere. Alt sammen forstadier til noget, der, hvis man udelukkende levede på den led, med tiden ville føre til velfærdssygdomme.

Gå en tur efter isen

Så altså - en rigtige daseferie går ud over kroppen. Og når den fysiske form er dårlig, så smitter det også af på den mentale form.

- Det er ikke sådan, at det er uopretteligt efter 14 dage med is, grillpølser og inaktivitet ved stranden - men en tommelfingerregel siger, at det efter en sådan ferie tager dobbelt så lang tid at få kroppen sund og i form igen. Så det vil sige, at det kræver en måneds hårdt arbejde at få den fysiske og mentale form tilbage igen.

Så det kan således godt betale sig at være bare lidt aktiv på sin ferie.

- Det behøver ikke at være decideret træning, men bare dét, at man bevæger sig, tæller med i det gode regnskab. Der skal ikke så meget til at bryde en ond cirkel, forklarer Jerk W. Langer. Han supplerer:

- Det kan være, at man aftaler, at man skal gå til stranden i stedet for at køre, skal man spise is - jamen, så gå ned for at hente den i stedet for bare at sætte sig i bilen osv. Man kan bevæge sig på mange måder, det behøver ikke være træning.

Det lønner sig, når du skal op i gear igen, for så har din krop ikke nået at falde helt af på den - og så kommer man også mentalt hurtigere i gear igen efter ferien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk