Du KAN spise dig fra en irritabel tyktarm

Nu er der faktisk dokumentation for, at en særlig diæt virker mod irritabel tyktarm.

(Foto: Julija Sapic © Colourbox)

Irritabel tyktarm, colon irritabile, er en af de lidelser, der kan være vældigt, vældigt generende. Symptomerne er mavesmerter, luftgener, pludselig heftig afføringstrang, især om morgenen, og vekslen mellem tynd og hård afføring. Hidtil har man ikke rigtig kunnet give patienterne nogen egentlig behandling mod lidelsen, men mange har peget på den særlige Low Fodmap-diæt. Og nu viser et videnskabeligt baseret forskningsprojekt, at diæten rent faktisk virker. I hvert fald på den del af patienterne, som lider af diarré eller alternerende diarré og forstoppelse.

I forhold til patienter, hvor det udelukkende drejer sig om forstoppelse, skal der tilføres medicinske midler også.Bakteriesammensætningen i tarmen ændresUndersøgelsen, der er baseret på knap 700 patienter, viser simpelthen en signifikant bedring på både smerter og symptomer hos 80 procent af dem. Det er professor, overlæge Pia Munkholm fra Herlev Universitetshospital, der har ledet forskerholdet- Vi har taget en lille gruppe af de patienter og undersøgt deres bakterier. Det viser sig, at der er en forkert sammensætning i deres bakterieflora, men når de har levet på en lav fodmap kost, så får de en normal bakteriesammensætning i tarmen. Vi tager det til indtægt på, at diæten også virker på celleplan, siger hun til Sundhed på P1. Den sidste opdagelse skal nu undersøges i forhold til en større gruppe patienter. For hvis der er videnskabeligt belæg for antagelsen, betyder det, at man vil være i stand til ikke bare at behandle, men også forebygge irritabel tyktarm. Pia Munkholm har netop præsenteret resultatet på et fagligt symposium, og en artikel om forskningsprojektet og dets resultater udkommer i det internationale fagtidsskrift World Journal of Gastroenterology.

I den netop udkomne bog ’Low Fodmap Diet 2 – Basiskøkkenet’, kan man læse mere om kuren samt finde en række opskrifter, der svarer til de råvarer, der findes i det danske køkken. Gennem bogen kan man også få adgang til en App-indkøbsliste.

Facebook
Twitter