Ekspert: Industri bilder os ind, at vi bør spise unødvendige kosttilskud

Der er grund til at være meget skeptisk over for reklamer om vitaminpiller og kosttilskud.

Seks ud af ti danskere propper sig med vitaminpiller og kosttilskud, selv om kun en ud af ti danskere har behov for det. (© ColourBox)

Helseindustrien får os til at tro, at vi har brug for at spise vitaminpiller gennem aggressiv markedsføring og vildledende budskaber.

Sådan lyder den hårde kritik fra en række eksperter, som i Sundhedsmagasinet på DR1 opfordrer helseindustrien til at stramme op på, hvad de kalder en ‘usmagelig markedsføringsstrategi’.

- Industrien kører løs med kampagner og argumenter for, hvorfor folk skal spise flere kosttilskud, siger Lars Ove Dragsted, som er professor i ernæring på Københavns Universitet.

- Det er rent kommercielt. Der er intet grundlag for det.

9 ud af 10 har ikke behov for kosttilskud

Seks ud af ti danskere spiser kosttilskud, som indeholder enten vitaminer eller mineraler.

Men analyser af danskernes kostvaner på DTU Fødevareinstituttet viser, at omkring ni ud af ti allerede får dækket behovet for de fleste vitaminer og mineraler gennem kosten.

Undtagelsen er D-vitamin om vinteren og jern til kvinder i den fødedygtige alder.

- Der er en god sammenhæng mellem forbruget af vitaminpiller og budskaberne i industriens markedsføring, siger Helge Larsen, der har drevet helsebutikker i over 30 år og arbejder som distributør af helseprodukter.

- Industrien lærer forbrugerne, at de mere eller mindre alle sammen skal spise vitaminpiller. Det passer simpelthen ikke.

Eksperter uenige i budskaber i reklamer

Firmaer og helsevejledere sælger blandt andet kosttilskud med budskabet om, at vores fødevarer er blevet drænet for næringsstoffer.

Sådan lyder budskabet på adskillige hjemmesider og i bøger og reklamefilm.

Her er et eksempel i en reklamefilm fra Pharma Nord, som er en af danmarks største producenter af kosttilskud.

"Hvorfor skal vi spise kosttilskud? Fordi intensiv produktion i fødevareindustrien i kombination med ekstremt lange transport og opbevaringstider kan reducere næringsværdien i vores råvarer betragteligt."

Men det argument afviser DTU Fødevareinstituttet.

- Det mener vi jo ikke, vi kan genkende i den overvågning af fødevarer, som blev gennemført i samarbejde med Fødevarestyrelser gennem 20 år, siger Jette Jakobsen, som er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet med særligt fokus på næringsindholdet i danske fødevarer.

- Vi har ikke set væsentlige ændringer af de undersøgte vitaminer og mineraler i f.eks. frugt, grøntsager og kød. Prøverne, der blev analyseret er indsamlet året rundt og af såvel dansk som udenlandsk oprindelse.

Pharma Nord ændrer ordlyd

På baggrund af udtalelsen fra DTU oplyser Pharma Nord i mail til DR Nyheder, at man nu vil revidere reklamefilmen.

- På baggrund af det tilsendte materiale vil vi omredigere det pågældende spot, skriver Marketingchef Aksel Munksgaard, som imidlertid holder fast i dele af budskabet.

- Vi mener stadig med udgangspunkt i DTU’s rapporter, at der sker tab af næringsstof, både ved lagring, tilberedning eller forarbejdning. Vi mener ligeledes, at der ved visse dyrkningsformer og dyrehold kan optræde mangel på f.eks. mineralet selen.

Ekspert: Usmagelig markedsføring

Kritikere mener også, at industrien får flere danskere til at tage vitaminpiller er ved at købe reklamer i ugeblade, magasiner og på hjemmesider, der samtidig skriver artikler om kosttilskud.

- Det er et udtryk for en type markedsføring, som er usmagelig, siger Lars Ove Dragsted.

Hjemmesiden Helsenyt.com, der udgiver nyheder om kosttilskud, har blandt andet skrevet artikler om, at vitaminpiller kan forbedre brystkræftpatienters overlevelse, beskytte mod tarmkræft og bremse HIV.

Samtidig reklamerer Helsenyt for produkter fra Natur-Drogeriet, som er en af danmarks ældste producenter af kosttilskud.

- Jeg ved ikke, hvorfor hjemmesiden ønsker at misinformere. Men der er noget helt galt her, siger Lars Ove Dragsted.

- At slå plat på syge menneskers angst og at reklamere for tilskud, som ikke virker, er helt forkert.

Indehaveren af Helsenyt er i familie med flere medlemmer i bestyrelsen for Natur-Drogeriet.

Men producentens direktør afviser i en mail til DR Nyheder, at Natur-Drogeriet har indflydelse på, hvad der står på Helsenyt og andre hjemmesider.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indehaveren af Helsenyt.

Industri: Kosttilskud er ikke medicin

Industriens brancheorganisation tager afstand fra budskabet om, at kosttilskud kan forebygge sygdomme.

- Kosttilskud er ikke medicin, og man skal ikke påstå, at det kan kurere sygdomme, siger Robert G. Nielsen, som er formand for Nutraceutisk Industri, der repræsenterer 11 producenter af kosttilskud.

Det er ulovligt, hvis en producent påstår, at kosttilskud kan forebygge sygdommen. Derfor understreger formanden, at det er vigtigt, at medlemmerne af Nutraceutisk Industri holder sig fra at reklamere på hjemmesider, der påstår, at kosttilskud har en helbredende effekt.

- Det er ikke vores holdning, at vi skal bakke den slags op, siger Robert G. Nielsen.

Fødevarer indeholder rigeligt næringsstoffer

Når det handler om næringsindholdet i de danske fødevarer, henviser formanden til en række udenlandske undersøgelser, som viser, at niveauerne er faldet i blandt andet USA og England.

- Men hvis man går i danske supermarkeder og køber efter Fødevarestyrelsens anbefalinger, skal man nok få rigeligt med næringsstoffer, siger Robert G. Nielsen.

Men det er ikke det billede, industrien tegner. Og eksperter herhjemme siger, der ikke er belæg for det?

- Det kan også være rigtigt. Men eksperterne har samtidig lavet analyser, der viser, at mange køber kosttilskud som en forsikring for, at de får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler. Det mener vi er fornuftigt.

Men du køber vel også en forsikring, fordi du tror, du skal bruge den?

- Nej. Jeg køber en forsikring, fordi jeg vil være helt sikker. Og fordi jeg tror mere på, hvad jeg selv føler, end hvad myndighederne anbefaler, siger Robert G. Nielsen.

Du kan se mere om emnet i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften kl. 21.55 og på dr.dk/tv derefter.

Facebook
Twitter