Eksperter: Drop vitaminpillen, hvis ikke du har et særligt behov

Millioner af danskere køber vitamin- og mineralpiller, som er unødvendige og i værste fald risikerer at gøre dem syge, lyder advarslen fra to eksperter.

Der findes et hav af forskellige vitamin- og kosttilskud, men det er meget få danskere, der har brug for dem. (Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix)

Danskerne købte sidste år kosttilskud, der indeholder vitaminer og mineraler for mere end 315 millioner kroner.

Men det er spild af penge for langt de fleste mennesker at tage vitaminpillerne, som i værste fald risikerer at gøre skade.

Sådan lyder advarslen nu fra flere eksperter i Sundhedsmagasinet på DR1.

- Især mindre børn, som får vitaminpiller, risikerer at få for meget A-vitamin. I alleryderste konsekvens kan det føre til leverskader, siger Anja Pia Biltoft-Jensen, som er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet.

Men er det noget forældre skal ligge søvnløse over?

- Nej. Det er det ikke. Vi har ikke tal for, om der er nogle, der rent faktisk har fået leverskader på grund af for højt indtag af A-vitamin fra vitaminpiller. Men vi synes, det er vigtigt, at folk kender til, at der findes den risiko, siger Anja Pia Biltoft-Jensen.

Danskerne spiser varieret nok

Forskeren baserer sine udtalelser på baggrund af de nationale undersøgelser af danskernes kost og fysiske aktivitet, som DTU laver, og som også inkluderer forbrug af kosttilskud.

Her fremgår det, at seks ud af ti danskere tager kosttilskud, der indeholder vitaminer og mineraler.

Og det er langt fra nødvendigt, eftersom ni ud af ti danskere får dækket deres behov for de fleste vitaminer og mineraler gennem deres kost.

- Vores seneste undersøgelser bekræfter de resultater, vi har set, siden vi begyndte at måle danskernes kostvaner i 1985. Mange af os får dækket vores behov for de fleste vitaminer og mineraler gennem de fødevarer, vi spiser, siger Anja Pia Biltoft-Jensen.

To undtagelser

Der er dog to undtagelser til reglen om, at langt de fleste får rigelig vitaminer gennem deres almindelige kost.

De fleste danskere får for lidt D-vitamin gennem kosten om vinteren, hvor vi får mindre sol, som ellers er den vigtigste kilde til D-vitamin.

D-vitamin i kosten findes især i fede fisk som laks, sild, makrel og torskerogn, så det er en god idé at spise fede fisk jævnligt – også om vinteren.

Desuden får kvinder, og specielt yngre kvinder, som menstruerer, ofte for lidt jern, som fås fra blandt andet kød, brød og korn.

Det kan være uheldigt, fordi jern skal bruges i vores blod til at transportere ilt rundt i kroppen.

- Kvinder, der menstruerer, har et øget behov for jern og skal derfor sørge for at spise tilstrækkeligt med fuldkornsprodukter og passende mængder kød, siger Anja Pia Biltoft-Jensen.

Bekymret for helsefanatikere

Når det handler om skadevirkningerne af at spise unødvendige kosttilskud er seniorforskeren mest bekymret for den gruppe af danskere, som er helsefanatiske og spiser flere kosttilskud på en gang.

- Det kan være farligt at tage høje doser af vitaminer og mineraler, siger Anja Pia Biltoft-Jensen.

Internationale studier viser, at meget høje indtag af visse vitaminer kan føre til, at man dør tidligere.

Det gælder de såkaldte "antioxidante vitaminer", som er A-vitamin, E-vitamin og betacaroten.

- Vi ved ikke præcis hvorfor, nogle af de her mennesker dør tidligere, siger overlæge Christian Gluud, som er leder for Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet og har gennemgået forskningen på området.

Tal med din læge, før du tager vitaminpiller

Han formoder, det skyldes, at vitaminpillerne kan sætte gang i aldringsprocessen.

Hvordan skal almindelige forbrugere af kosttilskud forholde sig til dette?

- Der er ingen grund til at tage disse kosttilskud. Eller sagt helt tydeligt: der er al mulig grund til at lade være med at tage disse kosttilskud, for de kan slå en ihjel. Føler man, at man ikke er en ’almindelig forbruger’, så skal man gå til sin læge og diskutere ens eventuelle behov for kosttilskud, siger Christian Gluud.

Industri: Det må være op til forbrugerne

Industrien mener ikke, at danskerne skal bekymre sig over kosttilskud registreret på det danske marked.

- Produkterne i de omtalte studier vil i Danmark være klassificeret som lægemidler og ikke kosttilskud. Og man skal indtage meget høje mængder af vitaminer og mineraler, før det kan være sundhedsskadeligt, siger Robert G. Nielsen, der er formand for Nutraceutisk Industri, som repræsenterer 11 danske producenter af kosttilskud.

Synes du, at I som branche har brug for selvransagelse, når man ser på, hvor mange kosttilskud, der bliver solgt og hvor få, der egentlig har brug for dem?

- Vi er enige i, at man ikke behøver at spise vitaminpiller, hvis man spiser efter Fødevarestyrelsens kostråd. Men vi sælger produkter, som kan være en forsikring mod, at folk får lidt vitaminer og mineraler. Og det må være op til forbrugerne, at vurdere, om de synes, at de spiser varieret nok.

Du kan se mere om emnet i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften kl. 21.55 eller på dr.dk/tv derefter.

FacebookTwitter