På DR har vi modtaget hundredvis af kommentarer og spørgsmål på Sundhedsmagasinets Facebook-side, efter at tv-programmet i denne uge satte fokus på bakterier og virus.
Især et klip har fået meget opmærksomhed. Nemlig det nedenstående klip hvor man kan se, at når man skyller ud på et toilet, så kan små dråber af toiletvand ramme mange ting på et badeværelse - blandt andet ens tandbørster.
I denne artikel har vi samlet nogle af kommentarerne og fået eksperter til at give svar.
Bør vi være bekymrede?
Alle eksperter, som vi har talt med, er enige om, at det ikke noget, som man behøver at gå i panik over.
- Vi har levet fint med plaskende toiletter i mange år, så der er selvfølgelig grænser for, hvor farligt det kan være. Tarmbakterier fra plaskende toiletter kan smitte med sygdom, men det er ikke noget stort erkendt problem, siger professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
Hvor farlige er de tarmbakterier?
Har man et svækket immunforsvar, så kan man blive godt syg af nogle tarmbakterier.
- Men der er ingen grund til bekymring for almindelige raske mennesker. Der er bakterier i tarmen i massevis, og generelt er de ikke farlige. Men har man diarré eller opkast, så smitter man ekstremt nemt andre, hvis de får bakterier i munden, siger professor Niels Frimodt-Møller fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet.
Hvor langt væk skal tandbørste stå fra toilettet?
Det er svært at give et præcist svar på.
Nogen anbefaler, at tandbørsten står i et skab eller i et helt andet rum end toilettet. Andre anbefaler, at tandbørste skal stå mindst halvanden meter fra toilettet.
Men den britiske tv-kanal Sky1 har lavet et forsøg, der viser, at mikroskopiske dråber fra et toiletskyl godt kan flyve seks fod, hvilket svarer til 1,8 meter.
Kan man overhovedet undgå bakterier?
Så længe vi ikke lever i en steril verden, så vil vi have millioner af bakterier i os, på os og rundt om os. Men 99 procent af de mange former for bakterier er gavnlige eller uskadelige for os.
Når det kommer til tarmbakterier på tandbørsten, så er det rigtigt, at MythBusters har lavet et forsøg, der viser, at det er umuligt at undgå.
I et langt forsøg på en måned blev 30 tandbørster brugt og stillet i forskellig afstand fra toilettet, og alle 30 havde tarmbakterier på sig - også to tandbørster, som havde stået i helt andet rum end toilettet.
I tv-programmet deltog den amerikanske mikrobiolog Joanne Engel fra University of California, og her er hendes svar på, om tarmbakterierne kunne have fløjet hen på tandbørsterne via små vanddråber efter toiletskyl.
- Det er en udlægning, men husk at tandbørsterne også blev berørt af vand, tandpasta og måske jeres hænder, så bakterierne kan også være kommet fra andre kilder. Og folk bør ikke bekymret over det, sagde hun til Discovery.
Hjælper det at slå toiletbrættet ned før skyl?
I Sundhedsmagasinets forsøg blev det ikke testet, hvor mange vanddråber der slipper ud, hvis man lukker toiletbrættet ned, før man skyller.
Men et britisk forsøg har vist, at hvis man skyllede uden brættet slået ned, så blev en opkast-bakterie fundet flere steder omkring toilettet, mens man ikke kunne spore den, hvis brættet var slået ned før skyl.
Andre forsøg har dog vist, at mikroskopiske vanddråber godt kan slippe ud af sprækken mellem toilet og toiletbræt, selv om brættet er slået ned.
Alle danske eksperter, som vi har talt med, anbefaler, at man skyller ud med brættet slået ned - og så husker at gøre toilettet og undersiden af brættet hyppigt rent samt selvfølgelig vasker hænder efter toiletbesøg.
Er man meget bekymret for de mikroskopiske aerosol-vanddråber, så kan man vælge at købe et nyere toilet med roterende skyl, som giver mindre vandplasken.
Bør mænd sidde ned og tisse?
Ingen eksperter, som vi har talt med, ønsker at blande sig i diskussionen om, hvorvidt mænd bør sidde ned og tisse, da den diskussion som regel handler mest om æstetik og lugtgener ved urinpletter på gulvet.
Men set ud fra et sygdoms-perspektiv så er urin ikke det store problem.
- Urin er normalt helt sterilt. Kun hvis man har infektioner som for eksempel blærebetændelse, kan urinen indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, siger professor Niels Frimodt-Møller fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet.
Og flere undersøgelser har da også vist, at der ikke er flere bakterier på herretoiletter end dametoiletter.