Eksperterne svarer: Bør vi tage D-vitamin om vinteren?

D-vitamin bliver ofte udråbt som det nye mirakelmiddel. Men tager eksperterne det selv?

Du får ikke samme svar, hvis du spørger forskellige eksperter, om man bør tage D-vitamin. (© Scanpix)

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, men om vinteren er solen så svag i Danmark, at mange danskere har for lavt niveau af D-vitamin i blodet.

Derfor mangler en del danskere D-vitamin om vinteren, men ifølge de officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen bør man ikke tage tilskud af D-vitamin - med mindre man tilhører en særlig risikogruppe som eksempelvis ældre, spædbørn, gravide og mørkhudede personer.

Flere videnskabelige undersøgelser tyder dog på, at D-vitamin ikke blot er vigtig for vores knogler, men også for en lang række andre sygdomme som eksempelvis kræft, diabetes og hjertekar-sygdomme.

Så hvad skal man gøre? Bør man som ellers rask og sund person tage tilskud af D-vitamin?

Nedenfor er svaret fra fire uenige eksperter:

Allan Linneberg: Skeptisk over for D-vitamin

Allan Linneberg er professor ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Rigshospitalet, Glostrup:

- Nej, jeg tager ikke tilskud af D-vitamin. En gang i mellem kan jeg dog godt tage en multivitamin-pille, som også indeholder lidt D-vitamin.

- Jeg har forsket i D-vitamin i flere år, og jeg har stadig svært ved at finde evidens for, at almindelige raske mennesker har brug for tilskud af D-vitamin. Og man kan endnu ikke udelukke uhensigtsmæssige effekter af mere D-vitamin.

- Jeg er skeptisk over for de mange påståede gavnlige effekter af D-vitamin, og jeg er enig med Sundhedsstyrelsen i, at vi ved alt for lidt om emnet til at anbefale raske at tage D-vitamin. Vi har endnu ikke en gang en international standardiseret måde at måle D-vitamin på.

Lars Rejnmark: Tager D-vitamin om vinteren

Lars Rejnmark er professor og overlæge ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Århus Universitetshospital:

- Ja, jeg tager tilskud af 25 mikrogram D-vitamin om vinteren, når jeg ellers husker det, fordi jeg ved en del danskere mangler D-vitamin om vinteren. Men det er ikke noget must for mig, og jeg har aldrig fået målt mit niveau af D-vitamin.

- Jeg er meget enig med Sundhedsstyrelsen i, at man ikke behøver at ændre de nuværende anbefalinger eller begynde at måle niveauet af D-vitamin på raske mennesker.

- Der mangler væsentlig dokumentation for, at flere raske bør tage mere D-vitamin, så jeg mener, at man skal fokusere på mangel af D-vitamin i de risikogrupper, som Sundhedsstyrelsen allerede har fokus på.

Peter Schwarz: Kun få personer bør tage D-vitamin

Peter Schwarz er professor og overlæge ved Endokrinologisk klinik PE og Forskningscenter for Aldring og Osteoporose på Rigshospitalet:

- Nej, jeg tager ikke tilskud af D-vitamin, for jeg spiser fornuftigt og har ikke relevante sygdomme eller er i en alder, hvor jeg er i risiko.

- Jeg mener, at ældre bør tage D-vitamin sammen med calcium. Men ellers kun sygdomsgrupper, der bliver anbefalet D-vitamin ud fra lægerådgivning.

Tilskud af D-vitamin på over 20 mikrogram bør ske i samråd med en læge og på baggrund af specielle mangelforhold.

Jens-Erik Beck Jensen: Tager D-vitamin året rundt

Jens-Erik Beck Jensen er overlæge på Medicinsk Enhed, Amager og Hvidovre Hospitaler:

- Ja, jeg tager selv tilskud af D-vitamin, og det gør flere af mine kolleger også. Vi tager nok en lidt højere dosis end de fleste, da vi kan måle vores niveau af D-vitamin på arbejdet. Cirka 25 mikrogram om sommeren og 50 mikrogram om vinteren.

- Det er helt rigtigt, at man skal være påpasselig, og man skal ikke sige til folk, at de skal gøre noget uden at argumenterne er i orden. Men jeg synes, at vi begynder at have så mange undersøgelser, der viser positive effekter, at man skal begynde at overveje at anbefale flere tilskud af D-vitamin.

- At blive syg af for meget D-vitamin er næsten umuligt. Der skal rigtig meget til, og det er noget, vi ser meget sjældent.

Du kan se meget mere om D-vitamin, når Sundhedsmagasinet har premiere på DR1 i aften klokken 21.55.