Emma er fortsat syg efter sommerens D-dråbe-skandale

Lægerne kæmper stadig for Emma, der er et af 80 børn, der i sommer blev indlagt med forgiftning på grund af en alvorlig fejl i nogle D-dråber.

(© dr)

I april bliver Nicoline og Jesper Holm forældre til Emma - en sund og rask pige.

Men blot et par måneder gammel bliver Emma pludselig meget syg og indlagt på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.

- Jeg var rigtig bange for, om vi skulle miste hende. Jeg spurgte lægen 20 gange, om vi endte med at miste hende eller fik hende med hjem. På det tidspunkt kunne hun ikke sige noget, fortæller Nicoline Holm.

Blot et par måneder gammel bliver Emma Holm alvorlig syg, uden at lægerne kan finde ud af hvorfor. (© PRIVATFOTO)

Alt for meget D-vitamin

Lægerne finder ud af, at Emma har alt for meget D-vitamin og kalk i blodet, men de kan ikke forstå hvorfor.

Emma bliver derfor overført til Odense Universitetshospital og børnelæge og professor Henrik Christesen, der er ekspert i D-vitamin.

- Emmas situation er alvorlig og kræver akut behandling. Det er også et spørgsmål om at sikre, at hjertet slår, præcis som det skal. Det gjorde det, fortæller Henrik Christesen.

Børnelæge og professor Henrik Christesen har de seneste måneder lavet et hav af undersøgelser af Emma Holm, der her ses sammen med hendes forældre. (© dr)

80 børn forgiftet af fejl

De næste uger undersøger Henrik Christesen, hvad årsagen til Emmas sygdom kan være.

Hun bliver blandt andet tjekket for kroniske sygdomme og genetiske fejl, og hendes D-vitamindråber bliver sendt til analyse.

Det viser sig, at der er 75 gange mere D-vitamin i kosttilskuddet, end der burde være.

- Jeg har aldrig set noget, der minder om det. Det svarer til, at hun havde fået 75 piller i stedet for en pille om dagen. Det havde hun fået i ugevis. Det var udover alt, hvad man normalt går og regner med, siger Henrik Christesen.

I juli sender myndighederne en advarsel ud om den alvorlige fejl i D-dråberne af mærket Inno Pharma, som virksomheden Diafarm står bag.

Og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle spædbørn får taget en blodprøve, hvis de har indtaget det mærke af D-dråber.

I alt 80 børn bliver indlagt med D-vitamin-forgiftning. Seks børn er særligt hårdt ramt, og lægerne indleder en kamp for at afgifte børnene, så de ikke får permanente skader.

Emmas nyrer kan være skadet

I august er lægerne fortsat i gang med at hjælpe Emma, så godt de kan.

Fire måneder gamle Emma har ingen appetit og kaster op, så hun får ekstra mad og vand gennem en sonde.

Og samtidig viser scanninger, at hendes nyrer indeholder alt for meget kalk, hvilket kan føre til nyresvigt og i værste fald livslang behandling og muligvis transplantation.

- Det er helt forfærdeligt. Jeg tænker meget over, at det er en sund og rask pige, jeg fødte. Som nu er blevet syg, fordi hun har fået de dråber, og det nu har sat sig på organerne. Det har jeg meget svært ved at acceptere, siger Nicoline Holm.

Nicoline og Jesper Holm har allerede været på hospital med Emma mange gange, da hun er blevet fire måneder. (© dr)

Ukendt land for lægerne

Der er dog også fremskridt at spore. De seneste blod- og urinprøver viser, at mængden af D-vitamin og kalk i Emmas lille krop falder.

Derfor kommer det som en grim overraskelse, at Emma allerede ugen efter de gode nyheder er nødt til at komme i fuld narkose og igen blive indlagt med drop.

- Det var en overraskelse. Vi var begyndt at trappe hende ud af medicin, fordi den har bivirkninger. Pludselig ryger vi baglæns og må til at behandle mere akut. Så den havde vi ikke set komme, fortæller Henrik Christesen.

Problemet for lægerne er, at man ikke tidligere har haft erfaringer med en så voldsom D-vitaminforgiftning af spædbørn.

- Det er en meget overraskende langvarig problematik. Normalt er d-vitamin ude af kroppen i løbet af få uger, hvis man har fået meget. Nu ved vi, at hun er forgiftet, men vi har ikke erfaring med at behandle børn med d-vitaminfrogiftning. Det er ikke noget, som man ser almindeligvis. Det er på det nærmeste eksperimentel behandling, fortæller Henrik Christesen.

Børnelæge og professor Henrik Christesen har måtte prøve sig frem med behandlingen af Emma Holm, da man ikke tidligere har haft erfaring med så voldsomme D-vitaminforgiftninger af spædbørn. (© dr)

Usikkerhed bekymrer forældrene

Lægernes usikkerhed og manglende viden gør selvfølgelig ikke forældrene mindre bekymret.

- Det er nok første gang, vi føler, at lægen er på dybt vand, siger Nicoline Holm.

Noget af den medicin, som Emma får, er aldrig blevet gennemtestet på spædbørn, og lægerne skal derfor være meget forsigtige.

- Der er rigtig meget, der bliver fyldt i den lille krop, som ikke burde være der. Jeg synes, at det er uhyggeligt at tænke på. Det er ikke noget, man ønsker for sin værste fjende, siger Nicoline Holm.

Hospitalsbesøg nummer 42 på få måneder

I november skal otte måneder gamle Emma ind til sit hospitalsbesøg nummer 42.

De seneste måneder har været turbulente og sat sine spor på forældrene.

- Hver dag er fyldt med spekulationer. Jeg har været sygemeldt fra arbejde i fem uger og har kørt på nedsat tid i fire uger. Mentalt er jeg bare derhjemme. Det har været ganske forfærdeligt, fortæller Jesper Holm.

Det har været nogle turbulente måneder for Nicoline og Jesper Holm, siden de april blev forældre for første gang. (© dr)

Usikkert hvornår forgiftningen er væk

På den ene side går det bedre med Emma, da hun sjældent kaster op, virker glad og er begyndt at tage på i vægt.

Men samtidig viser prøver fra hospitalsbesøget i november, at niveauet af kalk i blodet er steget en smule, og det bekymrer Henrik Christesen, da det er et tegn på, at forgiftningen varer ved.

- Vi havde håbet på lidt succes snart. Vi må jo være tålmodige med det. Der bliver nok ved med at komme lidt D-vitamin ind fra fedtdepoterne, så det svinger lidt op og ned, siger han.

Lægen kan desværre ikke fortælle forældrene, hvor længe der vil gå, før forgiftningen er væk.

- Det tør jeg ikke sige. Fordi hvis man siger en dato, så bliver man skuffet måske, siger Henrik Christesen.

Ingen ved, hvad fremtiden bringer for otte måneder gamle Emma og hendes forældre. (© dr)

Uvist om Emma kan få komplikationer

Lægerne er ude i ukendt land, så de kan heller ikke garantere, at der ikke kan opstå helbredsproblemer for Emma de kommende år.

- Jeg er meget bange for, hvad fremtiden bringer. Hvor meget hendes nyrer kommer til at være skadet i fremtiden. Vi er blevet forberedt på, at hun i hvert fald skal have medicin hele sit liv. Og hvad gør det ved kroppen? Og hvordan tager Emma det? Og vil hun på et tidspunkt få smerter?, spørger Nicoline Holm.

De kommende år vil lægerne følge Emma og flere af de andre forgiftede børn - både for at hjælpe dem, men også som en del af et forskningsprojekt, der måske kan give mere viden om alvorlig D-vitaminforgiftning af spædbørn.

Forældrene kommer derfor til at leve i uvished i mange år fremover.

- Ja, vi kan ikke gøre andet end at prøve at holde øje med det. Og lære af det, så det ikke kommer til at ske en anden gang, siger Henrik Christesen.

Du kan se hele historien om Emma Holm og D-dråbe-skandalen i Sundhedsmagasinet på DR1 klokken 21:55 og derefter på dr.dk/tv.