En app til mobilen vil erstatte p-piller

Et svensk firma har skabt en app der måler, hvornår man kan dyrke sikker sex. Dansk overlæge mener, det er et tilbageskridt for kvindefrigørelsen.

Et lille ritual udspiller sig næsten hver morgen hjemme hos 28-årige svenske Johanna Carlsson, som bor i København.

- Når jeg vågner om morgenen, er det første jeg gør at tage temperaturen, skrive det ind i appen og så kan jeg se, hvornår jeg skal have min menstruation, hvornår jeg har ægløsning, og hvornår det er røde dage og grønne dage, så det er super.

På grønne dage kan Johanna have sex uden at blive gravid. På røde dage skal hun beskytte sig. Digital prævention er et alternativ til p-piller, kondomer, spiral og andre former for beskyttelse, hvis man vil undgå graviditet.

Velkendt metode er digitaliseret
Det svenske startupfirma Natural Cycles står bag den app, som Johanna bruger. App’en regner ud, hvornår kvinden kan have sikker sex, og firmaet har fået det tyske, tekniske certificeringsinstitut Tüv’s ord for, at de må markedsføre appen som præventionsmiddel i Europa.

Firmaet har digitaliseret en gammelkendt metode, hvor kvinder holder øje med deres cyklus ved at måle deres temperatur. Kropstemperaturen stiger en halv grad, når kvinden har ægløsning, så ved temperaturmålinger kan man regne sig frem til de cirka seks dage i en cyklus, hvor kvinden rent faktisk kan blive gravid.

Se interview med direktøren for Natural Cycles, Raoul Scherwitzl

Slipper for hormoner
I ti år brugte Johanna Carlsson p-piller, men hun byttede dem ud med appen for to et halvt år siden. Det generer hende ikke, at hun nu får menstruation og præmenstruelle humørsvingninger – tværtimod er hun glad for at mærke sin krop. Hun har tænkt sig at fortsætte med digital prævention:

- Jeg synes ikke man skal fylde sig med hormoner og ikke have menstruation, det er unaturligt.

Er appen sikker?
Speciallæge i gynækologi og ledende overlæge på Hvidovre hospital, Charlotte Wilken-Jensen, er dog skeptisk over for digital prævention, som hun vurderer er for usikker, især for unge. Hun mener, at man skal leve meget regelmæssigt, sove i det samme rum og stå op nogenlunde på det samme tidspunkt hver dag, for at kunne stole på appen:

- Problemet er, at der ikke er nogen, der lever så standardiseret og specielt ikke unge mennesker, som er de mest fertile i verden. Man skal være i kontrol og ikke have fået lidt at drikke og ikke glemme, at det var en forkert dag og alt det. Der er så meget udenom den, som gør, at dens sikkerhed bliver forringet, siger overlæge Charlotte Wilken-Jensen.

Se Johanna Carlsson bruge appen i videoen over artiklen