En lille blomst kan lette overgangsalderen

Ekstrakt fra den lille blomst rødkløver, som står i grøftekanter, kan lindre de gener, som mange kvinder oplever, når de kommer i overgangsalderen.

(Foto: © Martina Berg, Scanpix Iris)

Du kender sikkert rødkløver fra grøftekanterne, hvor den står med de små rød-lilla blomster om sommeren. Den kan andet end at se sød og sommerlig ud. Den kan faktisk hjælpe kvinder igennem overgangsalderen.

Kvinder i overgangsalderen, som drikker ekstrakt af rødkløver hver eneste dag, får færre hedeture og hormonelle udsving og mindre grad af knogleskørhed, end kvinder som ikke får nogen behandling, viser et nyt dansk studie ifølge videnskab.dk.

- De kvinder, som fik ekstraktet, fik i gennemsnit reduceret antallet af svedeture med en tredjedel. Og de svedeture, de havde, var betydeligt mindre intense, så de trivedes bedre om dagen og kunne sove ordentligt om natten. Sidst men ikke mindst fik kvinderne stabiliseret deres hormonniveau og hæmmet nedbrydningen af deres knogler, siger Per Bendix Jeppesen til videnskab.dk.

Han har ledet studiet som forskningslektor, ph.d., ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet.

Ingen bivirkninger

I modsætning til kvinder i behandling med humane østrogener - en medicinsk behandling af gener ved overgangsalder - klagede kvinderne, der fik rødkløverekstrakt ikke over bivirkninger ved behandlingen.

Mens kvinder på humane østrogener i perioder kan få feber og influenzasymptomer, er den eneste ubehagelighed ved rødkløverekstraktet tilsyneladende, at det har en dårlig smag.

/Lev Nu/