Er 12 år for tidligt at gå i puberteten?

Puberteten starter typisk mellem 11 og 14 år hos drenge, skriver Britta Weyer i et brevkassesvar - og det er yderst sjældent nødvendigt at gøre noget for at bremse den.

(© Colourbox)

Det sker for alle forældre: På et tidspunkt transformerer deres lille pus sig fra at være en sød lille dreng, til at blive en rigtig voksen mand. Men hvornår er det egentlig det rette tidspunkt, spørger en bruger Lev Nu's ekspertpanel:

"Min ældste søn er 12 år (bliver 13 til efteråret). Han er allerede gået i puberteten. Er det normalt? Hans kønsorganer er vokset meget det sidste halve år, ligesom han så småt har fået behåring under armene, i skridtet og lidt dun på overlæben. Han er også vokset en del i højden. Min mand og jeg synes det er tidligt. Er det det? Vi sender naturligvis straks spørgsmålet videre til læge Britta Weyer i ekspertpanelet på Lev Nu. Og hun svarer:

Jeres dreng er så normal, som man kan være, puberteten starter nemlig helt typisk mellem 11 og 14 år hos drenge.

Hvornår præcis hormonerne for alvor går i gang, afgøres i vid udstrækning af generne, så der i nogle familier er "tradition" for henholdsvis tidligt eller sent indsættende pubertet.

En anden vigtig faktor for pubertetens begyndelse er barnets vægt. Der ses en generel tendens til, at børn går lidt tidligere i pubertet nu end for år tilbage, hvilket formentlig netop har med kost og højere vægt at gøre.

Det går oftest helt af sig selv

Kun, hvis en dreng udvikler tydelige pubertetstegn inden 9-10 års alderen, er der grund til nærmere undersøgelse. Lægen vil så typisk vurdere, hvor fremskredet puberteten er, særligt højdevæksten, størrelsen af kønsdelene samt graden af behåring.

Derefter kan der være grund til at måle mængden af kønshormoner i blodet og nogle gange knoglealderen, for at afgøre, hvor langt fremme mod voksenalderen knoglevæksten er.

Derefter vil der hos en stor del stadig ikke være grund til mere end at afvente - ofte går udviklingen i stå af sig selv, indtil pubertetens rette tid nås.

Det begynder i hjernen

Pubertetsudviklingen skydes i gang oppe i hjernen, med dannelsen af hormoner, som påvirker testiklerne, til at producere det mandlige kønshormon testosteron i store mængder.

Testosteronet sætter sving i kroppen: testikler og penis vokser, desuden begynder testiklerne også at danne sædceller, ofte fulgt af "våde drømme". Drengen begynder at skyde i vejret og får hår på kønsdelene og under armene og dun på overlæben. Huden bliver mere fedtet, måske med bumser og urenheder, svedkirtlerne danner en ny slags sved, der lugter "voksent". Strubehovedet vokser også, stemmelæberne med, så stemmen går i overgang. Kroppen bliver tungere og mere muskuløs.

Også psyken ændres: humøret svinger, nogle rammes af pludselig generthed, temperamentet bliver ofte heftigere, og den unge mand begynder at længes efter selvstændighed. Ikke altid nem at omgås, men det går over - som nogle af vores venner sagde om deres søn: "midlertidigt lukket på grund af ombygning…".

Så I kommer nok til at se jeres dreng i et nyt lys fremover, med alt hvad det indebærer af brydninger - og glæder! Og husk på, at det er lige, som det skal være.

Facebook
Twitter