Et nyt filter kan måske redde allergikernes forår

En ny opfindelse kan filtrere de allergifremkaldende pollen fra, inden de rammer næsens slimhinder.

(Foto: colourbox.com © Colourbox.com)

Er du en af den cirka en million danskere, der hvert år døjer med snue og kløende øjne, fordi de er allergiske over for pollen?

Så kan en ny type filter måske hjælpe dig. Det sidder i den forreste del af næsen med en membran i hvert næsebor.

-Filteret fanger pollenpartiklerne, før de når slimhinden. Det er designet, så folk glemmer, at de har det på, og så kan man næsten ikke se det, siger professor Torben Sigsgaard, der forsker i allergi på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed–, Miljø- og Arbejdsmedicin til videnskab.dk.

Torben Sigsgaard har været med til at teste det nye næsefilter på 21 pollenallergikere i et særligt klimakammer på Aarhus Universitet.

Et af de springende punkter har været at undersøge, om forsøgspersonerne holdt op med at trække vejret gennem næsen, når de fik et filter sat op, og i stedet trak vejret gennem munden. Men tværtimod så viste forsøget på Aarhus Universitet at:

  1. 1

    Testpersonernes halsirritation blev reduceret med op til 75 procent, mens symptomer som løbende næse, kløe, nys og stoppet næse faldt med 21 procent i forhold til en kontrolgruppe, der ikke havde filtret på næsen.

  2. 2

    Testpersonerne fik ikke vejrtrækningsproblemer af at have filtret på.

  3. 3

    19 ud af de 21 testpersoner sagde efter forsøget, at de ville bruge næsefiltret, hvis det kommer i produktion. De sagde også, at de næsten glemte, at de havde det på.

Næsefilteret, som Peter Sinkjær Kenney, MD-ph.d studerende på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed – Miljø- og Arbejdsmedicin, har udviklet. Foto venligst udlånt af videnskab.dk. (Foto: Peter Sinkjær Kenney © Peter Sinkjær Kenney/videnskab.dk)

Nu skal det prøves af

1.500 pollen-allergikere lov nu til at afprøve filteret i løbet af maj og juni. Forsøget bliver ifølge videnskab.dk gennemført i samarbejde med patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

Næsefiltrene er engangs-filtre, og man behøver ikke have dem på hele tiden. Man kan nøjes med at sætte et på, når man ved, at man kommer til at opholde sig et sted, hvor der er meget pollen i luften.

Det nye næsefilter sættes fast på næsen med en bøjle. De to plader sidder under næseborene, hvor de opfanger den pollen, der er i luften, før det når næsens slimhinde og giver allergi.

Facebook
Twitter