Fede fisk beskytter måske ikke hjertet

Nyt studie foretaget i Grønland viser, at hvis man spiser fed fisk, så øges risiko for blodpropper.

(© Colourbox)

Danske forskere har undersøgt 535 personer i Grønland i alderen 50-69, en aldersgruppe som har øget risiko for at få blodpropper i hjertet, og har kortlagt deltagernes madvaner. Undersøgelsen viser, at de grønlændere, der primært spiser traditionel grønlandsk kost som fisk og sæl har væsentlig mere inflammation - en slags betændelsestilstand - i kroppen end de, der spiste importerede madvarer.

- Vi har målt inflammationen i blodet hos grønlændere, og resultatet er stinkende sikkert: Den traditionelle grønlandske kost med masser af fisk øger inflammation. Det stik modsatte af det, vi forventede. Inflammation og blodpropper i hjertet hænger sammen, siger Stig Andersen, der er forskningsansvarlig overlæge og leder af Center for Grønlandsforskning på Aalborg Universitetshospital til Jyllands-Posten.

Det modsatte

Det vil med andre ord sige, at der måske er en sammenhæng mellem en højere bestændelsestilstand og risiko for forekomsten af blodpropper.

Forskeren siger videre til JP, at der de sidste 40 år er lavet utallige undersøgelser, som netop har vist, at fiskeolie skulle have den modsatte effekt - altså at det netop skulle virke forebyggende på hjertekarsygdomme. Så den nye undersøgelse er således et opgør med den hidtidige forskning.

Spændende forskning

Lev Nu har spurgt forskningschef i Hjerteforeningen, professor Gorm B. Jensen om, hvad man så skal tro på - den gamle eller nye forskning?

- Det er spændende forskning, fordi den er i modstrid med hele fiskeolie-teorien, forklarer Gorm B. Jensen og henviser hermed til en dansk undersøgelse, der blev foretaget for mere end 40 år siden af to danske forskere, Bang og Dyrberg, og som netop konkluderede, at jo mere fisk, desto gavnligere effekt mod blodpropper.

-Siden er der ganske rigtigt lavet utallige undersøgelser, som alle har peget i samme retning - at jo mere fed fisk, desto større chance for at klare sig.

Nye kostråd?

I den nye undersøgelse er det to markører for inflammation, der er målt på baggrund af madvaner, og selvom forskerne korrigerede for faktorer som køn, BMI, rygning og alkoholforbrug, så viste resultatet det samme. Hvilket får forskerne til ifølge JP at pege på, at den nye viden skulle give anledning til at overveje de gældende kostråd.

Det mener forskningschef Gorm B Jensen imidlertid ikke, der er grund til:

-Resultaterne er spændende fund, men der er stadig langt fra, at man finder såkaldte inflammatoriske markører til selve sygdommen.

- Jeg mener ikke, der er grundlag for at ændre på rådene om at spise fisk, som vi siger i de gældende kostråd. Hvis vi skal ændre på dem, så skal der foreligge undersøgelser, der direkte påviser blodpropper og dødsfald, og det er jo ikke tilfældet. Men jeg vil under alle omstændigheder sige, at der bestemt er grundlag for flere videnskabelige undersøgelser på området.

Forskerne fra Aalborg, Herlev Hospital og Københavns Universitet vil nu undersøge, om inflammationen hos grønlænderne, og dermed forekomsten af blodpropper i hjertet, kan hænge sammen med noget helt andet, f.eks. forurening i fiskene, skriver JP.