Fedme i ungdommen farligere end antaget

Unge overvægtige mænd med et såkaldt BMI over 30, har tre gange så stor risiko for at blive syge eller dø af deres fedme, før de bliver 55 år, viser ny forskning.

(© Colourbox)

Ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser, at fedme i den tidlige voksenalder har markant indflydelse på, hvor stor risiko man har for at udvikle livsstilssygdomme senere i livet:

Undersøgelsen viser konkret, at unge mænd, der er svært overvægtige i starten af tyverne, har tre gange så stor risiko for at blive ramt af alvorlige sygdomme eller ligefrem at dø af det sammenlignet med normalvægtige. Risikoen for at blive ramt af alvorlige sygdomme er endnu større. Således er risikoen for at få sukkersyge otte gange forøget.

Forskningen viser overraskende, at næsten halvdelen vil have fået hjerteanfald, blodpropper, diabetes eller have mistet livet, inden de fylder 55 år.

-Det kommer bag på os, at det har så store konsekvenser, og at det slår så hårdt igennem så tidligt i livet - at halvdelen af mændene bliver syge eller dør, før de bliver 55 år, det er for mange og for tidligt. I forhold til normalvægtige er der tre gange så stor risiko, forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, professor Henrik Toft Sørensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. BMI over 30 er risikabel

Undersøgelse er foretaget af 6.500 danske mænd født i 1955, som er blevet fulgt i over tredive år fra de var 22 til 55 år. Undersøgelsen er netop blevet publiceret i British Medical Journal Open.

-Halvdelen af dem, som havde et BMI på 30 eller derover, da de var i starten af tyverne, havde fået diabetes, hjerteanfald, forhøjet blodtryk, slagtilfælde, blodpropper eller var døde, siger professor Henrik Toft Sørensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital og føjer til, at undersøgelsen viser, at der skal sættes ind mod fedme allerede i barnealderen - og før 20 års alderen.

-Undersøgelsen viser, hvor vanskeligt det er at forebygge fedme - og at det arbejde tilsyneladende ikke prioriteres højt nok.

Resultaterne får forskerne til at advare om, at den fortsatte stigning i fedme kan få store konsekvenser for sundhedsvæsenet fremover.

Facebook
Twitter