Fejl i cellernes deling er årsag til hvert andet kræfttilfælde

Selvom vi drikker med måde, holder os slanke og spiser grønt og godt, så er vi alligevel ikke garderet mod at få kræft. Mutationsfejl i vores celler er nemlig årsag til hvert andet kræfttilfælde.

Vores stamceller, som vi hver især har en portion af i hver af kroppens organer, deler sig langsomt og gennem hele livet. Men hver gang de gør det, så opstår der samtidig og i gennemsnit tre tilfældige fejl i denne deling – såkaldte mutationer, viser ny forskning. (© ColourBox)

Vi kan det nærmest i søvne - alle de sunde råd, der skal holde kræften fra døren. I dag ved vi nemlig, at godt 40 procent af alle kræfttilfælde kan tilskrives vores livsstil, og det miljø vi færdes i.

En anden del kan tilskrives arvelige faktorer. Tilbage er der en meget stor del, hvor det hidtil har været sværere at finde årsagen.

Men faktisk er helt normale fejl i forbindelse med cellernes deling årsag til hvert andet kræfttilfælde. Det viser en ny undersøgelse af årsager til kræft, som to amerikanske forskere netop har offentliggjort i tidsskriftet Science.

Jørgen H. Olsen er forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, og han forklarer om den nye forskning:

- Vores stamceller, som vi hver især har en portion af i hver af kroppens organer, deler sig langsomt og gennem hele livet. Men hver gang de gør det, så opstår der samtidig og i gennemsnit tre tilfældige fejl i denne deling – såkaldte mutationer.

- Og hvis de mutationer rammer nogle af de gener, der styrer celledelingen på sigt, så kan cellen konvertere til en kræftsygdom. Og de to forskere har fundet ud af, at det antal celledelinger, man har i stamcellerne i løbet af livet, er med til at diktere en vis risiko for kræft i det pågældende organ.

En naturlig proces

Derfor kan man kalde det, der foregår i forbindelse med delingen i cellerne, en helt naturlig proces. Og noget, som vi ikke kan gardere os mod, selvom vi holder os til myndighedernes anbefalinger om at kvitte røgen, drikke mindre og spise grønt og groft.

Men kan man så læne sig tilbage og bare give los?

- Det er en betydningsfuld opdagelse, men derfor skal vi fortsat forebygge alt det, vi kan. For vi ved jo, at 42 procent af alle kræfttilfælde skyldes vores livsstil og miljø, så vi kan ikke bare give los - vi skal stadig gøre alt for at leve sundt.

- Men den nye viden fortæller os, at vi forskningsmæssigt skal satse på en tidlig opsporing af kræft, og at vi i fremtiden skal finde biomarkører, der kan fortælles os, om man har kræft - længe før man selv kan mærke den. Så vi bliver i stand til gribe ind meget tidligere og dermed bliver i stand til at helbrede kræft, forklarer Jørgen H. Olsen og føjer til:

- Det er muligt. Vi ved jo fra screeningskampagner, eksempelvis screening af livmoderhalskræft, hvor man bliver i stand til at finde forandringer så tidligt, at man kan helbrede fuldstændigt ved et simpelt kirurgisk indgreb.

Hør hele interviewet med forskningschef Jørgen H. Olsen fra P1 Morgen:

0:00