Fem gode råd: Hjælp dit barn med at sige nej til rygning

Din holdning til rygning har stor betydning for dit barns rygevaner.

Tag ikke for givet, at dit barn aldrig kunne finde på at begynde at ryge. (© COLOURBOX)

Er dit barn kommet op i teenage-årene, så kan det være en god idé at tage en snak om rygning.

Selv om mange forældre føler, at deres teenager ikke lytter til dem, så er der mindre risiko for, at dit barn begynder at ryge, hvis du tydeligt tager afstand til rygning og samtidig spørger åbent ind til teenagerens tanker om tobak.

Her er fem gode råd til forældre fra Kræftens Bekæmpelses hjemmeside snakomtobak.dk:

1) Tag afstand til rygning

Fortæl dit barn, at du ikke synes om rygning. Det kan for eksempel være fordi, det har konsekvenser for helbredet og udseendet.

Læg gerne vægt på de konsekvenser, som kan ses allerede efter få år. Dit barn kan lettere forholde sig til, hvad rygning gør ved kroppen nu og her, end eksempelvis kræft og rygerlunger, der som regel først viser sig efter mange års rygning.

For eksempel kan du nævne, at rygning giver gule tænder, uren hud, dårlig kondition, dårlige ånde og færre penge på lommen.

2) Dit barn kan godt finde på at ryge

Selvom du er sikker på, at dit barn aldrig kunne finde på at ryge, er det vigtigt, at du jævnligt taler med dit barn om rygning.

Erfaringer viser nemlig, at børn og unge kan blive fristet til at eksperimentere med tobak, selvom de tidligere har taget afstand til rygning. Måske ser de noget, der gør dem nysgerrige, eller de kan blive udsat for gruppepres.

Selvom dit barn har givet udtryk for aldrig at ville tænde en cigaret eller måske synes, at rygning er taberagtigt eller klamt, skal du altså ikke tage for givet, at han/hun bliver ved med at sige nej til rygning.

3) Alliér dig med andre forældre

Det kan være en stor hjælp at tale med forældrene til dit barns venner eller klassekammerater om at gå sammen og lave en fælles indsats for at holde jeres børn røgfri.

Et sted at starte er i dit barns klasse. Du kan foreslå, at forældregruppen laver en fælles rygepolitik for klassens elever til fester og andre arrangementer uden for skolen. På den måde kan I prøve at undgå, at rygning bliver opfattet som spændende og tiltrækkende i dit barns klasse.

Hvis dit barn går til en fritidsaktivitet, kan du også snakke med denne forældregruppe om, at der skal laves nogle fælles rygeregler.

4) Skab et røgfrit miljø omkring dit barn

Du kan være med til at støtte dit barn til et liv uden tobak ved at sørge for, at der er så lidt rygning som muligt i dit barns omgivelser.

Du kan starte med dit eget hjem. Undersøgelser viser, at du som forælder kan forebygge, at dit barn begynder at ryge ved at opstille nogle klare regler for rygning i hjemmet.

For eksempel at ingen må ryge indendørs eller i nærheden af dit barn, og at der ikke må ligge cigaretpakker fremme i hjemmet.

Udover at lave rygeregler i dit eget hjem kan du også gøre en indsats for, at dit barn ikke bliver udsat for røg i skolen, ved fritidsaktiviteter eller sammen med vennerne.

Hvis du opdager, at dit barn færdes steder, hvor der bliver røget, skal du være ekstra opmærksom på dit barns holdning til rygning. Jo mere dit barn færdes i et miljø, hvor der er nogen der ryger, jo større er risikoen nemlig for, at dit barn bliver fristet til selv at prøve at ryge.

5) Skriv en Røgfri Kontrakt med dit barn

Ved at skrive en Røgfri Kontrakt med dit barn, vil hans/hendes risiko for at begynde at ryge falde betydeligt.

En Røgfri Kontrakt er en skriftlig aftale mellem dig og dit barn. Dit barn skriver under på, at han/hun ikke vil ryge, og du lover at støtte op om beslutningen.

Hvis dit barn overholder kontrakten i et helt år, kan du give ham/hende en belønning i form af eksempelvis nyt tøj, ekstra lommepenge eller en tur i biografen.

Du kan læse mere om den Røgfri Kontraktsnakomtobak.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk