Find din egen motivation for en sund livsstil

Du får størst succes med at ændre livsstil, hvis du finder din egen motivation, siger psykolog.

Det kan være svært at motivere sig til en tur i fitnesscentret og en sundere livsstil, hvis du ikke har dine helt egne klare personlige mål med livsstilsændringen. (© COLOURBOX)

I tv-serien ’Rigtige mænd’ bliver fem håndværkere på en anderledes måde udfordret til at prøve en sundere livsstil, selv om de hader motion, grøntsager og sundhedsguruer.

Og helt generelt er der behov for et større fokus på den enkeltes motivation for en sundere livsstil frem for at bombardere folk med løftede pegefingre. ​

Det mener psykolog Henrik Tingleff, der svarer på brevkasse-spørgsmål om psykologi på DR Lev Nu:

- Når der står 20 mænd og løfter vægte i et motionscenter, kan de meget vel have mindst 17 forskellige grunde til det. Det er helt individuelt, hvad der motiverer folk til for eksempel at motionere.

Håndværkere er ikke ens

I 'Rigtige mænd' forsøger en træner at lokke håndværkerne i gang med motion og sundere mad gennem fællesskab, konkurrence og en kæmpe fysisk udfordring, som de er for stolte til at bakke ud af.

Henrik Tingleff påpeger dog, at det ikke er en generel opskrift, som kan bruges med succes på samtlige mandlige håndværkere i Danmark.

- Jeg tror ikke på, at man kan generalisere og for eksempel sige, at alle håndværkere vil være motiveret til at dyrke mere motion, hvis man lokker dem med, at de får større muskler eller får mere sex. Når det kommer til motivation, kan man ikke tænke i stereotyper eller presse folk ned i bestemte kasse. Gør man det risikerer man blot at skræmmer mange i den egentlige målgruppe væk, mener Henrik Tingleff.

Du skal finde din egen motivation

Henrik Tingleff mener, man bør tænke sig om inden man laver formynderiske kampagner, som belærende forsøger at presse os til at ændre livsstil.

- Der er langt større chance for succes, hvis folk selv finder ud af, hvad der motiverer dem. For mig handler motion for eksempel om at komme ud og få frisk luft og lege med ungerne. For andre handler motion og sund kost om at få større muskler og lækkert hår. Der er masser af forskellige grunde til at leve sundt, og det skal vi respektere, siger Henrik Tingleff.

- Det er usundt, hvis vi tror, vi ved, hvad andre tænker, og hvad der skal til for at ændre deres livsstil. Det gælder både i forhold til mad og motion og i alle andre forhold i livet. Det enkelte menneske skal selv reflektere over sit liv og svare på spørgsmålet: Hvad kan få mig til at leve anderledes?

Andet afsnit af 'Rigtige mænd' vises i aften på DR1 klokken 20.30 og på dr.dk/tv derefter.