Fjern sukkertrangen og få mere energi gennem stabilt blodsukker

Mange vil kunne øge livskvaliteten ved at få styr på deres blodsukker, mener forsker Anette Sams.

Jo mere sukker vi spiser, jo mere ustabilt bliver vores blodsukker, og jo større bliver vores trang til sukker. (© ColourBox)

Får du ofte følelsen af at gå sukkerkold, selvom du har siddet stille? Eller føler du ofte, at du mangler energi og har sukkertrang og er sulten mellem hovedmåltiderne?

Så kan det skyldes, at du har et svingende og ustabilt blodsukker, og den gode nyhed er, at det er forholdsvis let at gøre noget ved.

Det fortæller forsker og ph.d. Anette Sams, der lige har udgivet bogen 'Sandheden om sukker'.

Hjælp til sukkerjunkien

I bogen forklarer hun, hvordan blodsukkeret påvirker vores krop, og hvordan man kan få et helt stabilt blodsukker på syv dage gennem sund kost og let motion.

- Jeg har skrevet bogen, fordi jeg oplever, at mange ikke ved, at stabilt blodsukker er et godt redskab, hvis man oplever perioder med meget træthed, eller perioder hvor man føler sig som en sukkerjunkie, siger Anette Sams.

- Jeg ønsker ikke at prædike, at alle bør have stabilt blodsukker hele tiden. Men jeg ønsker at gøre folk bevidste om muligheden, så de kan bruge den viden, hvis de har behov. Lidt ligesom man kun tager hovedpinepiller, hvis man har behov for det.

Prøv en uge med stabilt blodsukker

Anette Sams har lavet en guide til, hvordan man med statsgaranti kan få stabilt blodsukker igennem en uge.

- Den kompromisløse uge er meget mere ekstrem, end den behøver at være for de fleste raske mennesker. Men alle kan holde til en enkelt uge, og så kan man mærke, hvordan kroppen føles, når man har stabilt blodsukker, siger Anette Sams.

Efter en uge med stabilt blodsukker vil de fleste opleve, at sukkertrangen og sulten forsvinder, mens man får mere energi og bedre søvnkvalitet.

- Og efter ugen kan man så evaluere og mærke efter, om man vil gå tilbage sine gamle vaner eller fortsætte eller finde sin egen mellemvej.

Anette Sams' guide til stabilt blodsukker

 • Spis dine tre hovedmåltider inden for 12 timer, f.eks. klokken 6, 12 og 18.

 • Der skal gå mindst to timer fra aftensmad, til du går i seng.

 • Udover de tre hovedmåltider skal du ikke spise.

 • De tre hovedmåltider skal bestå af 75 procent grøntsager (mindst en tredjedel kål) og 25 procent kød, fisk, kylling, æg, ost, nødder og lignende.

 • Eksempler på morgenmad kan være røræg med bacon, tomat, agurk og hakket spidskål eller skyr med blåbær, mandler og kokosflager.

 • Eksempler på aftensmad kan være revet kål med kødsauce, laksesteaks med blomkålssalat eller en god steg med grønne bønner og broccoli.

 • Nøjes med at drikke vand, kaffe og te om dagen samt evt. et glas vin til aftensmaden.

 • Hold dig så vidt muligt fra stivelsesrige fødevarer som ris, pasta, kartofler, brød og frugt.

 • Hold dig helt væk fra søde sager som is, kage, frugtyoghurt, cornflakes, ketchup, marmelade, sodavand og saftevand.

 • Mindst en gang mellem alle hovedmåltider skal du enten træne eller få pulsen kortvarigt op i et par minutter, f.eks. ved at sjippe, lave englehop, cykle hurtigt, gå hurtigt op og ned af en trappe eller lignende.

 • Kilde: Bogen 'Sandheden om sukker'