Flere mænd skal lokkes til lægebesøg

Læger, apoteker, tandlæger og psykologer har alt for dårligt fat i mændene. Og det øger mænds dødelighed.

Når mænd endelig går til læge, så er det ofte en postgang for sent. (Foto: AMV Photo © (c) Getty images)

Hvis en mand får en alvorlig sygdom, er der større risiko for, at han dør af den, end hvis en kvinde får den samme sygdom. Inden for stort set alle alvorlige sygdomme har mænd en større dødelighed end kvinder.

Især de kort-uddannede mænd med en løs - eller ingen – tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Dér, hvor mænd er i fællesskaber, fx på en arbejdsplads, går det lidt bedre, forklarer formand for Selskab for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen.

Mændene skal tiltrækkes på anden vis

Der er to faktorer, der spiller en rolle i den sammenhæng.

Punkt 1: Mændene er ikke så gode til at henvende sig til sundhedsvæsenet, og når de gør det, så er det ofte for sent.

Punkt 2: Et dårligt samspil mellem mændene og sundhedsvæsenet.

- Der bliver simpelthen ikke kommunikeret til mændene på den mest hensigtsmæssige måde, siger Svend Aage Madsen.

Der er derfor behov for at få ændret forholdet mellem mænd og de primære sundhedstjenester - dvs. praktiserende læger, tandlæger, apoteker, psykologer og så videre, slås fast i en ny rapport, som Selskab for Mænds Sundhed har skrevet på baggrund af en rundbordssamtale mellem 30 ledende sundhedsfolk i Danmark.

Sundhedsvæsenet skal tilpasses mændene mere

Man kan enten arbejde på, at få mændene til at henvende sig til sundhedsvæsenet oftere – det er dog svært umiddelbart at få til at ske, mener Svend Aage Madsen.

- Vi mener, at det er en lavere hængende frugt at tilpasse sundhedsvæsenet, så det i højere grad rammer mændene.

Ifølge rapportern bør der indføres langt flere udfarende og opsøgende sundhedsydelser til mænd, og sundhedstilbud dér, hvor mænd er, fx. på arbejdspladsen, i boligområder, og andre steder hvor mænd mødes.

Ud på genbrugspladser og tankstationer

Det har man faktisk med held forsøgt i apoteks-regi, fortæller formand for Apotekerforeningen, Anne Kahns:

- Vi har kørt en kampagne, hvor vi tog ud til genbrugspladser og tankstationer for at tilbyde blodtryksmåling og blodsukkermåling med stor succes. Det var mange mænd interesserede i.

- Vi har også haft et samarbejde med nogle fitness-centre om at komme ud og tale om sportsskader, og det blev også vel modtaget. Så der er ingen tvivl om, at mændene er lettere at få i tale, hvis sundhedsvæsenet kommer til dem.

Anne Kahns har også store forventninger til de nye medicin-samtaler, som apotekerne her fra 1. januar er begyndt at tilbyde til nye kronikere. Det vil sige, at patienter, der får konstateret fx diabetes, kan få tilbud om en samtale om det at lide af en kronisk sygdom og skulle tage medicin resten af sit liv.