Før lægen flyttede ind: Lars kunne spise et kilo slik om ugen

Før læge Charlotte Bøving flyttede ind hos Lars Thomsen og hans kone i Silkeborg, stod menuen ofte på et kilo slik om ugen og ingen motion.

Lars Thomsen fra Silkeborg var fuldstændig vild med slik. Lige indtil den praktiserende læge, Charlotte Bøving, flyttede ind og fik ham til at se en række realiteter i øjnene.

Da Lars’ kone, Tina, meldte ham til programmet 'Lægen flytter ind', var han ellers overbevist om, at han aldrig ville slippe gennem nåleøjet.

Han mente nemlig selv, at han levede et rimeligt sundt liv.

Også selvom hans hverdag fortalte en anden historie: lastbilchauffør hver nat, som regel med et par pitstop undervejs hos McDonalds eller på tanken efter hapsdog og cola. Og så hjem hver morgen med fem rundstykker og en brunsviger, som blev fortæret med lynets hast med det resultat, at han ofte måtte brække sig, før han skulle sove.

Bange for at dø

Men da Charlotte får ham set efter i sømmene, så finder hun et alt for højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk, og så var han med sine 97 kilo overvægtig. Han havde det tit skidt, tog medicin mod sure opstød og måtte tit kaste op, fordi han spiste for meget og for hurtigt.

Og på hendes spørgsmål om hvorfor han ikke er gået til lægen noget før, så er svaret.

- Jeg er bange. Bange for at dø.

Det viser sig nemlig, at Lars Thomsen som 30-årig fik en kræftdiagnose, og han gennemgik dengang både strålebehandling og kemoterapi for at blive lymfekræften kvit.

Og først efter en alvorlig snak får Charlotte Bøving Lars til at indse, at hans livsførelse er et skråplan - ikke mindst når han har haft alvorlig sygdom tæt inde på livet og har en familiehistorik, der indikerer risiko for at dø af blodpropper.

Svært med trangen til slik

Lars blev herefter sat på en stram diæt, og han blev sat i gang med at motionere - på sin racercykel.

- Jeg synes sådan set, at de første 14 dage var de hårdeste, fortæller Lars Thomsen i dag.

Blandt andet kæmpede han i den periode stadig med sin enorme trang til slik og søde sager. Han spiste ofte et helt kilo slik om ugen, men Charlotte gav ham kun lov til at spise 100 gram slik om ugen.

Og et var svært at administrere.

Dadelkugler tog trangen

I kampen for at få styr på trangen til sødt lærte Charlotte Bøving ham at lave sundt slik, dadelkugler med kakao.

- Jeg havde aldrig før spist dadler, men de smagte faktisk godt, og de var gode at have i den periode, hvor jeg stadig havde meget trang til sødt. Men det er overstået nu. Og så har jeg det altså sådan, at hvorfor skal jeg så spise dem, for det er jo bare tomme kalorier, fortæller Lars Thomsen.

I dag spiser han stadig de 100 gram slik om ugen, og hans valg er som regel Läkerol eller GaJol uden sukker.

- Vi forsøgte også en overgang med noget mørk chokolade liggende, men mit problem er, at hvis vi har det, spiser jeg det hele, så nu har vi aldrig noget liggende.

Lars følger også stadig sin diæt. Men én gang om ugen må han godt give den lidt gas.

- Så i weekenden fik jeg brændende kærlighed, hvilket vi ellers aldrig spiser mere. Men jeg giver aldrig los med slik mere.

Man kan aldrig love noget

Cyklen kommer også ud at blive rørt helst mindst fire gange om ugen.

- Så har jeg det bedst, jeg er også ved at omlægge mit arbejde, så jeg ikke skal arbejde så meget mere. Jeg vil fortsætte med at arbejde om natten, for det passer bedst til mig, jeg skal bare ikke arbejde så meget, som jeg gjorde tidligere.

Ved programmets begyndelse vejede Lars 97 kilo. Hans kolesteroltal var over otte, og han havde for meget fedt i blodet og fedt om maven. Ved programmets afslutning vejede han 89 kilo, kolesteroltallet var faldet til 5.2 og hans BMI var faldet fra 29.6 til 27.2.

- Jeg har lige vejet mig, og i dag vejer jeg 82.8 kilo, og det er ved at følge den plan, Charlotte har givet mig. Min kone har hele vejen igennem været solidarisk, og hun har også tabt sig. Så jeg vil sige, at det er helt sikkert, at det har givet mig et skub bagi at være med i programmet.

- Charlotte viste mig vejen frem, og den har jeg i sinde at følge, men jeg ved jo også, at man kan jo aldrig love noget. Men jeg håber, jeg kan blive på den vej fremover, forklarer Lars Thomsen.

Sådan laver du selv dadelkugler

Har du fået lyst til selv at lave de dadelkugler, som Charlotte lærte Lars at lave, så finder du opskriften herunder. Opskriften stammer fra mad- og livsstilsbloggen Valdemarsro.dk:

(© Valdemarsro.dk)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter