Forårs-forsæt: Kom afsted på cyklen og giv dig selv daglig motion

Hvis du kombinerer din daglige cykeltur med lidt ekstra motion, er der meget at hente på den to-hjulede, forklarer motionsekspert Marina Aagaard.

Cykling er god motion, hvis man altid giver den lidt gas, siger motionsekspert Marina Aagaard. (© ColourBox)

Du har ganske givet allerede lagt mærke til, at det er blevet lysere om morgenen og om aftenen, når du skal henholdsvis til og fra arbejde. Og måske har du så også allerede pudset cyklen af, eller mærket trangen til at komme ud på den igen, hvis den har stået i kælderen i vintermånederne.

Og netop cyklen er et fremragende transport- og motionsredskab. Motionsekspert Marina Aagaard har faktisk næsten udelukkende positive gloser til overs for den tohjulede:

- Cykling er genial kredsløbstræning, og det er selvfølgelig bedre hvis du har længere til arbejde end blot en kilometer, forklarer hun.

Mere tramp i pedalerne

Hvis din transporttid på cykel er på minimum 20-30 minutter, er der meget at vinde ved at cykle.

- Generelt er det sådan, at jo mere du puster og stønner og tramper i pedalerne, desto bedre. Hvis du giver den lidt mere gas op ad bakken, så bliver din puls højere, og dermed styrkes dit hjerte-kredsløb.

- Hvis du cykler godt til i en halv time, så svarer det til at forbrænde cirka 250 kcal., som jo er mindre end ved løb eller dans eksempelvis. Men jo længere du cykler og jo mere du cykler til - hvis du fx lægger nogle sprint ind - desto mere forbrænder du. Så cykling kan sagtens erstatte den almindelige kedelige indendørs konditionstræning, forklarer Marina Aagaard.

Der skal lidt mere til

Så der er faktisk ikke ret meget negativt at sige om cykling. Men selvom det forholder sig sådan, så kan man desværre ikke helt nøjes med sin daglige cykeltur og dermed tro, at så får kroppen alt, hvad den har brug for, når det handler om motion.

- Dels er cykling en monoton motionsform, som ikke kræver, at hjerne bliver lige så udfordret, som den fx gør, når man skal koordinere trin og bevægelser i dans. Cykling består af mange og gentagne bevægelser, som heller ikke styrker hele din krop, forklarer Marina Aagaard.

- Derfor har langt de fleste cyklende motionister også brug for at træne alle kroppens muskler, så jeg vil anbefale, at den daglige cykeltræning suppleres med styrketræning af hele kroppen en til to gange ugentligt.

Selvom turen på cyklen består af monotone bevægelser, så får du til gengæld frisk luft, også selvom du cykler i byen, og hvis du kører i varierende landskaber, så får du samtidig forskellige sanseindtryk undervejs, som også kan være med til at få dig til at blive mere frisk i hovedet.

Vi har brug for knogletræning

Hvis man skal nævne en anden ting, der ikke tilgodeses, hvis man udelukkende bruger cyklen til at komme rundt på, så er det, at den skåner led og knogler - hvilket kan være godt, hvis man i en periode skal skåne en skadet eller overvægtig krop - men vi har faktisk brug for at udfordre knoglerne i den daglige motion:

- Cykling er ikke så god knogletræning, og vi har brug for at få nogle stød i kroppen, som man får, når man fx går - og gerne raskt til - eller løber og danser.

- Vi har brug for de her stød, fordi vores knogler styrkes ved det, så det vil være godt at supplere med eksempelvis gode gåture. Og så bliver man heller ikke, fordi bevægelserne er så ens, særlig smidig af at cykle, så her vil det være godt, hvis man supplerer med noget udstrækning, det kan man blandt andet gøre ved at dyrke yoga eller ganske enkelt huske at strække kroppen godt igennem.