Forældre undervurderer, hvor meget deres teenager drikker

Et stort flertal af forældre tror, at deres barn generelt drikker mindre end andre, viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

De fleste forældre har et fejlagtigt indtryk af, hvor meget deres teenager drikker i forhold til andre. (© ColourBox)

Hvis du er forælder til en teenager og mener, at han eller hun drikker mindre alkohol end andre unge, så er du nøjagtig ligesom de fleste forældre.

Ifølge en rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden siger 71 procent af forældre, at deres teenager drikker mindre end gennemsnittet.

Kun en enkelt procent af forældrene indrømmer, at deres teenager måske drikker mere end gennemsnittet. Forklaringen skal findes i, at forældre faktisk tror, at de unge drikker ret uhæmmet.

Fakta om undersøgelsen

541 forældre med et drikkende barn på 13-16 år har fået spørgsmålet:

"Hvor meget tror du, at dit barn drikker i forhold til andre unge på samme alder?"

  • 71% svarer "mindre"
  • 25% svarer "som gennemsnittet"
  • 1% svarer "mere"
  • 3% svarer "ved ikke"

Kilde: Rapporten 'Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2016' af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens kampagne 'Fuld af liv'.

- Den primære årsag til forældrenes misforståelse er, at de fleste forældre tror, at andre unge drikker meget mere, end de reelt gør, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

- Så hvis forældre tror, at alle unge drikker 20 genstande til fest, så tænker de ikke over, at deres teenager drikker 15 genstande. Men hvis forældrene vidste, at de fleste drikker 8-9 genstande til fest, så ville det måske give anledning til en snak, hvis deres teenager altid drikker dobbelt så meget.

Forældres holdning påvirker unge

I denne og næste uge begynder tusindvis af teenagere på en ungdomsuddannelse, og Peter Dalum anbefaler, at man bruger den anledning til at tage en snak med sin teenager om alkohol.

- Jeg har selv et barn i den alder, og jeg ved, at det ofte kan virke, som om at de ikke lytter, til hvad man siger. Men vi ved, at forældrenes holdning til alkohol har større betydning for teenagerne, end mange forældre tror, siger Peter Dalum.

På kampagnens hjemmeside fuldafliv.dk er der blandt andet spil, test og videoer med gode råd til forældre, om hvordan man får en god dialog med sin teenager om alkohol.