Forbrugerrådet: Sådan undgår du hormonforstyrrende stoffer

Er man som forbruger bekymret over hormonforstyrrende stoffer, så kan man selv gøre en indsats.

Der er stoffer mistænkt for at være hormonforstyrrende i mange forskellige produkter. Men når det kommer til plejeprodukter, så kan man godt navigere uden om de værste som forbruger. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

De seneste år har det væltet frem med forskningsresultater, der mistænker det ene eller det andet kemiske stof i vores hverdagsprodukter for at være hormonforstyrrende.

Senest har danske forskere i dag offentliggjort et studie, der viser, at kemiske solfiltre i hundredvis af almindelige plejeprodukter kan være med til at skade vores evne til at få børn.

Men hvor bekymret skal man som almindelig forbruger være over for alle disse historier?

- Der er ikke grund til at gå i panik. Men helt grundlæggende mener de fleste forskere, at der er grund til at være bekymret over hormonforstyrrende stoffer. Og der er relativt bred enighed om, at der mangler viden og ikke er styr på området, siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder for Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Vælg plejeprodukter med omhu

Mange forskningsresultater giver fortsat kun mistanke om forskellige kemiske stoffer, men er man som forbruger bekymret, så anbefaler Forbrugerrådet, at man kan gøre to ting.

Enten at man køber produkter med Svanemærket, eller at man bruger app'en Kemiluppen til at tjekke plejeprodukter, for om de indeholder kemikalier, der er under mistanke.

- Især hvis man er gravid eller forsøger at blive gravid, så er det en god idé at udsætte sig selv for færre kemiske stoffer. For eksempel ved at luge ud i plejeprodukter, sørge for godt indeklima, undgå at male og den slags ting, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Lidt færre kemiske stoffer hjælper også

Ofte bruges mange af de mistænkte kemiske stoffer i rigtig mange forskellige typer produkter, og derfor er det nærmest umuligt helt at undgå at blive eksponeret for mange af stofferne.

Men derfor kan det stadig godt have en stor betydning, at man som forbruger selv gør en indsats for at minimere, hvor store mængder af stofferne man bliver udsat for.

- Man taler om, at der er en kombinations-effekt eller cocktail-effekt. Det vil sige, at hver enkelt mistænkte stof i små doser ikke er problematisk. Men sammen med mange andre typer, så kan de mistænkte stoffer hobe sig op og blive et problem. Det er nogle uhyre komplicerede årsagssammenhænge, men der er god grund til at skære ned på produkter med mistænkte stoffer, hvor man kan, siger Christel Søgaard Kirkeby.