Forskere advarer mod for meget D-vitamin

Ny forskning kæder for første gang et højt niveau af D-vitamin sammen med dødelighed.

Mangel på D-vitamin øger risikoen for dødelighed, men det gør et højt niveau også, viser ny forskning. (© COLOURBOX)

De fleste af os ved efterhånden, at mangel på D-vitamin kan medføre sygdom og i nogle tilfælde øge risikoen for dødelighed.

Nu har et hold danske forskere dokumenteret, at et for højt niveau af D-vitamin også kan kædes sammen med en øget risiko for dødelighed.

- Vores undersøgelse viser, at der er en øvre grænse for D-vitamin. At man ikke bare ukritisk skal tage D-vitamin, hvis ikke der er en årsag til det, siger professor og overlæge Peter Schwarz på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

Slagtilfælde og blodprop i hjertet

Resultatet er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet 'Journal of Endocrinology and Metabolism'.

Forskerne har undersøgt niveauet af D-vitamin i blodet hos 247.574 danskere og så analyseret årsagen til deres død over en periode på flere år.

- Hvis man har for højt niveau af D-vitamin i blodet, så øger det risikoen for eksempelvis et slagtilfælde eller en blodprop i hjertet. Omvendt er det heller ikke godt, hvis du mangler D-vitamin. Det bedste niveau synes at ligge mellem 50 og 70 nanomol per liter blod, siger professor og overlæge Peter Schwarz.

Tal med din læge

De seneste års fokus på danskernes mangel på D-vitamin, har også øget vores fokus på D-vitamin som kosttilskud.

Peter Schwarz og resten af forskerholdet håber, at det nye resultat kan få sunde og raske danskere til at tænke sig om næste gang, de overvejer at købe en bøtte med D-vitaminer:

​- Hvis man ellers spiser sundt og har et godt helbred, så er der ingen grund til spise D-vitamin. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man mangler D-vitamin, vil jeg anbefale, at man taler med sin læge.

Facebook
Twitter