Forskning viser ny vej for kolesterolbehandling

Forskning fra Aarhus Universitet har fundet en ny vej i behandlingen af kolesterol, som er årsag til en af de største dræbere i den vestlige verden: Hjerte-kar-sygdomme.

(Foto: Morten Rasmussen © Scanpix)

Mere end hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom på grund af åreforkalkning. Årsagen til forkalkningen er forhøjet kolesterol.

Derfor er der stort behov for at behandlingen af forhøjet kolesterol er effektiv. Nu har danske forskere gjort en opdagelse, som fremover kan gøre behandlingen mere effektiv.

I korthed går opdagelsen ud på, at forskerne har fundet en ny såkaldt receptor, der sidder i alle kroppens celler. Receptoren kaldes sortilin, og den har en afgørende indflydelse på et protein kaldet PCSK9, der har stor negativ betydning for det skadelige kolesterol.

Forskningen kan vise sig at blive til stor gavn for patienterne, siger lektor Simon Glerup fra Aarhus Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Forskerne fandt en manglende brik i spillet

For omkring ti år siden opdagede forskere, at det skadelige PCSK9-protein kunne hæmmes med medicin. Den behandling har været undervejs lige siden, og de første produkter fra medicinalfirmaerne bliver formentlig godkendt allerede i år.

Nu er den nye danske forskning gået et skridt videre og har afsløret de mekanismer, hvormed kroppen selv styrer mængden af PCSK9 og dermed mængden af skadeligt kolesterol i blodet:

- Vi fandt frem til, at der var endnu en vigtig brik i spillet, nemlig sortilin, og at den øger aktiviteten af proteinet. Men hvis vi hæmmer sortilin, har det vist sig at have samme effekt, som hvis vi hæmmer proteinet selv. Altså meget mindre af det dårlige kolesterol, siger postdoc Camilla Gustafsen, som også har deltaget i undersøgelsen.

- Det åbner for en helt ny strategi for at behandle forhøjet kolesterol, siger hun.

Nu venter flere forsøg med mennesker

Den positive effekt ved at hæmme sortilin er fundet i forsøg med mus, og de første studier på mennesker tyder på, at det har samme virkning. Nu venter der flere forsøg med mennesker.

Forskerne håber, at opdagelsen kan bruges til at udvikle medicin, der kan være et alternativ til statiner, som er langt det mest anvendte lægemiddel mod kolesterol i dag. Der er nemlig ikke alle patienter, som tåler statiner, eller hvor det har en effekt:

- Vi kommer her med en ny opdagelse, som bidrager til forståelsen af PCSK9's skadelige virkning og samtidig kan bane vejen for en behandling, som tilsyneladende har samme effekt, som når man hæmmer PCSK9, siger Simon Glerup.

Den nye behandling vil gavne patienterne

Siden man for ti år siden fandt ud af at hæmme PCSK9-proteinet, har de store medicinalfirmaer entydigt fokuseret på at udvikle medicin ad den vej.

Men med den aarhusianske opdagelse er der åbnet op for flere alternative veje i behandlingen:

- I ti år har alles øjne har været rettet mod PCSK9. Markedet er allerede begrænset af patenter og ophavsrettigheder, så det her kan gøre, at nye medicinalvirksomheder kan komme på banen med nye produkter til gavn for hjerte-kar-patienterne, siger Simon Glerup.

Forskningsresultatet fra Aarhus Universitet er netop blevet offentliggjort i det internationale, videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism.

Facebook
Twitter