Frokosten er vigtig for dig

Det betaler sig at prioritere frokost på jobbet. Både for din egen sundheds skyld – men du performer også bedre på dit arbejde, hvis du spiser frokost og holder pause fra arbejdet.

(© Colourbox)

Virksomheder, der gerne vil have produktive medarbejdere, bør sætte sund kost - og tid til at indtage de sunde måltider - motion og velvære højt på dagsordenen.

Det betaler sig. For det har stor betydning for arbejdsindsatsen, at medarbejderne både spiser hensigtsmæssigt og får motioneret regelmæssigt.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse, der er en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt mere end 20.000 ansatte på tre store amerikanske virksomheder. Undersøgelsen er foretaget af bla. Health Enhancement Research Organization, HERO.

Den viser bla., at en fjerdel af de medarbejdere, der lever sundt hver dag, oplever sig selv som værende mere produktive i løbet af dagen end de, der kun spiser sundt nogle få gange i løbet af ugen.

De sunde mennesker har også et væsentlig lavere sygefravær end, de der ikke lever så sundt.

Og blandt de overvægtige medarbejdere er der lavest performance i løbet af en dag samt højt sygefravær.

Tænk i velvære

Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på kandidat i human ernæring på Professionhøjskolen Metropol, Preben Vestergaard Hansen.

-Men man skal tage det lidt med forbehold, for det er jo en spørgeskemaundersøgelse, og hvordan måler man eksempelvis folks præstation? Det kommer an på mange faktorer, hvilken type job har du, hvor meget indflydelse har du på dit arbejde etc. Men grundlæggende er der ingen tvivl om, at de medarbejdere, der har en sund livsstil også er de medarbejdere, der har det største velvære og dermed præsterer mere, når de er på arbejde. Det billede kender vi også fra andre undersøgelser.

Mange danske virksomheder har allerede i flere år vidst, at det betaler sig at tænke på medarbejdernes velvære, mener Preben Vestergaard Hansen:

-Virksomhederne ved jo godt, at det er vigtigt, at de ansattes ve og vel er vigtigt for produktiviteten. Mange virksomheder har gennem de senere år markedsført sig som eksempel grønne virksomheder og har sund mad, frokostpauser, fitness, frugtordning mv. som del af personalepolitikken.

Husk lige frokosten

Og mottoet "uden mad og drikke" er ikke helt forkert i forhold din præstation i løbet af en arbejdsdag:

-Myndighederne siger jo, at vi skal spise varieret i løbet af dagen fordelt på seks måltider, og at din frokost skal udgøre 30 procent af dagens samlede energi. Frokosten er vigtig for dit velbefindende, for hvis du klarer dig igennem dagen på kaffe og wienerbrød, så vil dit blodsukker have store udsving, og du vil opleve, at du fungerer dårligt.

-Derfor er måltidet ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt - men også selve pausen er vigtig. Frokostpausen er din mulighed for at afkoble lidt fra arbejdet og måske tale sammen med kollegaer, som du ikke umiddelbart taler sammen med i hverdagen.