Gitte har haft ondt i maven i mange år

For 34-årige Gitte Saldern Schrøder har mavesmerter været en del af hverdagen de sidste 10-12 år.

Mange danskere døjer med ondt i maven i en eller anden grad, og interessen for at finde ud af det, der foregår i vores indre - i fordøjelsessystemet - er blevet stadig større de senere år.

Gitte Saldern Schrøder er af de mange danskere, der i mange år har døjet med ondt i maven

- Jeg er blevet scannet og har fået undersøgt både underliv og mave, så jeg har tilbragt mange timer på hospitaler. Til sidst tænkte jeg, at sådan er jeg nok bare at være mig, for sådan har jeg altid haft det.

- Mine smerter kom ud af det blå, de kunne komme snigende eller pludseligt, og det har været svært at gøre noget ved. Jeg har ofte haft en meget stor og spændt mave, og den der spændthed har været møgubehageligt, som om systemet arbejder på højtryk, uden at jeg har været i stand til at finde ud af hvorfor.

Som i ottende måned

Gitte Saldern Schrøder, der er ergoterapeutstuderende, har ofte oplevet, at hun blev hæmmet i at foretage sig ting. Som eksempelvis at ligge på gulvet og lege med sin lille datter. Hendes livskvalitet er i flere år har været voldsomt påvirket af maveproblemerne.

- Jeg lignede jo ofte en, der var i ottende måned, og det gjorde ondt at være så oppustet, og har jeg ofte været irriteret over, at mit fokus var på maven og eksempelvis ikke på min datter, når vi legede, forklarer Gitte.

Gitte Saldern Schrøder betegner sin madvaner før i tiden som helt igennem normale:

- Vi har jo en lille datter, så vi har da været meget bevidst om at spise efter kostpyramiden, vi er nok sådan lidt en 'bulgur-familie'. Men jeg var nok tidligere lidt af et snack-monster, forstået på den led, at jeg elskede min kaffe, og gik da heller ikke af vejen for et stykke kage til om eftermiddagen og at spise en håndfuld nødder eller chips, hvis jeg følte, at jeg gik sukkerkold.

- Men jeg har ikke været sådan en, der bare kørte usunde ting ned - jeg tror godt, man kan sige, at jeg på alle områder er helt igennem normal, og at jeg nok har haft problemer med min mave, som rigtigt mange andre mennesker kan nikke genkendende til.

Gennem årene har hun også selv forsøgt at finde ud af, hvad det var, der gjorde, at hun ofte fik den her udspilede og smertefulde mave.

- Jeg har forsøgt at udelukke madvarer, fx mælk, i perioder for at finde ud af, om jeg selv kunne finde svaret.

- Men det kunne jeg ikke, der var intet system i smerterne, de kunne komme ud af det blå, og jeg kunne ikke selv finde en sammenhæng mellem smerterne og min kost.

Nye vaner har hjulpet

Men noget tyder på, at det i det hele taget hang sammen med hendes livsstil. For Gitte sagde ja til at forsøge at lægge sin kost om - til en såkaldt antiinflammatorisk kost, og det har givet nogle positive forandringer:

- Jeg synes ikke, der er noget hokus pokus i det. I dag ved jeg, at det er et spørgsmål om vaner. Som det før var en vane for mig at tage en kop kaffe og et stykke kage, så er det blevet en vane at spise madvarer, der er gode for mig - som fx grød, salat eller en rawfoodbar. Det handler om at lære sig selv andre vaner.

- I dag tillader jeg mig alt, men jeg ved, at hvis jeg har spist usundt - hvis min datter har haft ondt i ørerne og hele familien har sovet dårligt i flere nætter, så bliver jeg træt i løbet af dagen, og så er det let at falde i og spise forkert - men i dag ved jeg, at så må jeg rette op på det i dagene efter.

- Og så får jeg det bedre igen, forklarer Gitte her et lille halvt år efter, at hun lagde sin kost om, men føjer til, at hun stadig har dage, hvor maven ikke helt vil, som hun vil, og hun stadig kan få fornemmelsen af at være oppustet. Men i dag ved hun, at et eksempelvis kan komme efter en uge, hvor hun har været for presset.

Du kan høre mere om Gitte Saldern Schrøder og hendes kostomlægning i 'Tarmlørdag - helt inde i maven', DR2, klokken 20.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk