God søvn gør det lettere at leve sundt

Hvis du sover dårligt, træffer du typisk også mere usunde livsstilsvalg.

Dårlig søvn gør det blandt andet sværere at holde op med at ryge, sværere at få dyrket motion, viser forskningen. (Foto: Julija Sapic © COLOURBOX)

En god nats søvn er vigtig for vores fremtidige helbred, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Blandt andet på grund af søvnens indvirkning på flere livsstilsfaktorer.

- Denne undersøgelse viser, at søvn påvirker vores evner til at opretholde en sund livsstil, og når søvnen forringes, så bliver det mere sandsynligt, at vi tager usunde livsstilsvalg, siger Postdoc Alice Jessie Clark fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Søvn påvirker rygning, alkohol, motion og vægt

Forskerne fandt, at en god nattesøvn gjorde det lettere at opretholde en sund livsstil:

Fx viste det sig at være mere sandsynligt, at rygere, som opretholdt et søvnmønster med en normal og uforstyrret nattesøvn, var stoppet med at ryge efter fire år, når man sammenlignede dem med de deltagere, som enten forkortede deres nattesøvn eller havde søvnforstyrrelser.

Og begyndende søvnforstyrrelser øger risikoen for et forhøjet alkoholindtag, når man ser på personer, der ikke har et alkohol-misbrug i forvejen.

Desuden er der større sandsynlighed for, at du er fysisk inaktiv, hvis du sover for lidt. Og større risiko for overvægt.

Ny viden gør det (måske) lettere at træffe sunde valg

Den viden, som den nye forskning giver os om søvnen og konsekvenserne af at få for lidt søvn, kan forhåbentlig være med til at skubbe i den rigtige retning, håber Alice Jessie Clark.

- Forbedret viden om betydningen af søvn kan måske hjælpe folk med at tage en mere velovervejet beslutning, om hvordan natten tilbringes – skal man tjekke arbejdsmails, surfe på de sociale medier eller gå i seng og få en god nats søvn, konkluderer hun.

Forskningsprojektet blev gennemført i form af et internationalt samarbejde mellem etablerede søvnforskere og epidemiologer fra Danmark og Finland og var baseret på flere end 35.000 voksne finner, som deltog i minimum tre på hinanden følgene delelementer af dette store, langstrakte gruppestudie.