GRAFIK Både levende og døde kan donere en nyre

Der er cirka lige mange nyretransplantationer fra døde og levende donorer.

Fakta om at donere en nyre. (© dr)

Nyrer til transplantation kommer fra to grupper mennesker. Knap halvdelen kommer fra raske og levende personer, der donerer en nyre til søskende, barn, ægtefælle, ven, kollega eller lignende. Resten kommer fra afdøde organdonorer i Norden.

Du kan se seneste opgørelse over, hvor mange der venter på en nyre og hvor mange, der er blevet transplanteret fra hhv. afdøde og levende donorer på www.scandiatransplant.org.

Den vigtigste forudsætning for levende donation er, at det foregår frivilligt mellem mennesker, der står hinanden nær. For at sikre frivilligheden vil hospitalet tage en samtale med donor, da man vil sikre sig at ønsket om eventuelt at donere sin nyre til én af sine nærmeste er ægte, og at det ikke foregår under pres fra den nyresyge eller andre.

Der må fx ikke være penge eller andre ydelser involveret mellem donor og modtageren.

Nyren kan opereres ud af donor enten ved en kikkertoperation eller en åben operation, afhængigt af forskellige forhold. Donor vil typisk være indlagt på hospitalet i 3-6 dage efter operationen og vil i et par uger efter typisk være plaget af problemer med maven og tarmfunktionen.

Anders Agger følger i aften Kristine Lykke Roed, der er nyrepatient og venter på en ny nyre. Det er i programmet Indefra på DR2 kl.20.45. Efter programmet kan du chatte med Kristine på dr.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter