GRAFIK Det går den rigtige vej i kampen mod kræft

Stadig flere danskere overlever kræft, så antallet af dødsfald på grund af sygdommen falder langsomt, men stabilt.

I dag samles omkring 20.000 forskere og læger fra 120 lande i København til den største konference om kræft på dansk jord.

Og helt overordnet er de fleste kræftlæger optimistiske over for kampen mod kræft.

- Der er mange forskellige kræftformer med forskellige historier, men det store samlede billede er, at det heldigvis går den rigtige vej, siger Hans H. Storm, der er overlæge og lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse.

Flere får kræft, fordi vi lever længere

I 2014 blev 36.640 danskere ramt af kræft, og det er mere end tre gange så mange som i 1951.

- Men den store stigning skyldes primært, at vi bliver flere og flere danskere, og at vi bliver ældre og ældre. Og kræft er en sygdom, der rammer flest ældre, siger Hans H. Storm.

Omregner man antallet af nye kræfttilfælde ud fra 100.000 personer, så er der stadig sket en stigning, men den er ikke flere gange større end i 1950'erne.

Færre dødsfald på grund af kræft

Den helt store succeshistorie i kampen mod kræft er, at stadig flere kræftpatienter overlever, fordi lægerne er blevet klogere på sygdommen, og behandlingen bliver bedre.

I 2014 døde 15.313 danskere af sygdommen. Det er godt nok 50 procent flere end i 1951, men igen skyldes stigningen, at vi er blevet langt flere danskere.

Ser man på samlede antal dødsfald per 100.000 danskere, så er antallet af dødsfald faldet stabilt de seneste 20 år, til trods for at fortsat flere bliver ramt af kræft.

- Det bedste i statistikkerne er, at vi kan se, at dødeligheden falder, fordi overlevelsesprocenten stiger, siger Hans H. Storm

- Så selv om der er lang vej endnu, så går det den rigtige vej i kampen mod kræft.

Facebook
Twitter