GRAFIK Rygning og alkohol er hovedårsagen til ulighed i sundhed

Hele 71 procent af uligheden i dødelighed mellem lavtuddannede og højtuddannede skyldes tobak og alkohol.

Forskellen bliver stadig større mellem, hvor længe højtuddannede og lavtuddannede lever.

Som man kan se i dokumentarserien 'En syg forskel', så de lever de rigeste danskere i dag 10 år længere end de fattigste - og det er omkring en dobbelt så stor forskel som for 25 år siden.

Professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed regnet på, hvad der er årsag til stigende ulighed i dødeligheden, og svaret er overraskende enkelt.

- Vi ser meget klart en stigende ulighed i dødeligheden, og det er meget tydeligt, at der er to faktorer, som kan forklare hele stigningen, og det er rygning og alkohol, siger Knud Juel.

Tv-debat om ulighed i aften

Med andre ord dør lavtuddannede markant oftere af årsager, der skyldes tobak og alkohol.

- Hvis ingen danskere røg eller drak alkohol, så ville der stadig være en ulighed i dødeligheden mellem højtuddannede og lavtuddannede. Men uligheden ville være markant mindre, og uligheden ville ikke være større i dag i forhold til for 25 år siden, siger Knud Juel.

I aften vil politikere, fagfolk og patienter diskutere uligheden i sundhed i en livedebat med Sundhedsmagasinets værter Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz.

Debatten begynder klokken 21.55 på DR1, og i den nedenstående video kan du se, hvad Peter Qvortrup Geisling blandt andet gerne vil have fokus på i debatten:

Samtidig med debatten på tv, kan du give din egen mening til kende på dr.dk, hvor du også kan diskutere uligheden i sundhed med en række sundhedspolitiske ordførere fra Christiansborg.

Facebook
Twitter