GRAFIK Sådan får du nok D-vitamin

En del danskere får for lidt D-vitamin om vinteren. Se de officielle anbefalinger her.

(© dr)

De fleste af os kender mest vitaminer, som noget vi indtager med vores fødevarer eller vitaminpiller.

Men faktisk er D-vitamin meget anderledes end de andre vitaminer. Langt den største del af vores D-vitamin bliver nemlig produceret af vores egen krop, når vi får solens stråler på huden.

Derfor betragter flere forskere i dag D-vitamin som et hormon på lige fod med andre af vore krops hormoner som eksempelvis insulin, der holder blodsukkeret nede, eller væksthormoner, der sørger for, at vi vokser.

- Sådan opfatter man mere D-vitamin i dag. Altså et som et hormon, som vi har brug for, og som er vitalt for os, og som har en lang række funktioner i vores organisme, forklarer overlæge Jens-Erik Beck Jensen fra Hvidovre Hospital.

Forskere er fortsat uenige om D-vitamin

Man plejede at sige, at D-vitamin primært havde betydning for vores knogler og risikoen for at få knogleskørhed.

Men en del forskning tyder på, at D-vitamin påvirker langt flere ting.

- D-vitamin har betydning for ens risiko for kræft. Det har betydning for udviklingen af hjertesygdom. Det har betydning for vores autoimmunicitet, altså om vi får autoimmune sygdomme som leddegigt og tarmbetændelse. Det har betydning for knoglerne og i det hele taget har det betydning, for om vi er truet af infektioner. Men der er jo en lang, lang række andre ting, som D-vitamin har betydning for, siger Jens-Erik Beck Jensen.

En del forskere er dog skeptiske over for, om D-vitamin er et mirakelmiddel, der kan påvirke så mange sygdomme og funktioner i kroppen.

Du kan se meget mere om D-vitamin i aftenens premiere på Sundhedsmagasinet på DR1 klokken 21.55.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk