GRAFIK Sådan skader rygning dit helbred

Rygning øger både risikoen for blodprop og kræft. I alt er 15 forskellige kræftformer rygerelaterede.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Til trods for adskillige informationskampagner og tiltag ligger andelen af rygere i Danmark i 2015 på 22 procent ifølge den nyeste rygevaneundersøgelse.

Men hvordan skader rygning helt præcis dit helbred?

Ifølge Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse og ph.d i kemi, er der en lang række konsekvenser ved rygning.

På den korte bane giver rygning dårlig kondition, dårligt blodomløb og dermed en dårlig kulør i huden og tobaksånde. På den lange bane er der en række livstruende problemer, der venter.

Konsekvenserne skyldes de mange farlige ingredienser, som cigaretter indeholder.

Eksempelvis er tjærepartikler og nitrosaminer i røgen den væsentligste årsag til udviklingen af mange rygerelaterede kræftsygdomme. Man ved, at i alt 15 forskellige kræftformer er rygerelaterede, herunder også livmoderhalskræft.

Derudover er der cyanbrinte i cigaretter, der ætser de små fimrehår i lunger og luftveje væk.

- De små fimrehår har til funktion at rense luftveje og lunger for snavs og giftstoffer, og uden dem mister luftvejene en vigtig del af deres evne til at rense sig selv, forklarer Niels Them Kjær.

Vanedannede nikotin

Det, der gør rygning vanedannende, er primært indholdet af nikotin. Nikotinen påvirker hjernen og nervesystemet kraftigt, fordi stoffet efterligner virkningen af et naturligt signalstof i vores hjerne, som hedder acetylcholin.

Nikotinen påvirker også resten af kroppen og får eksempelvis pulsen og blodtrykket til at stige.

- Med tiden indstiller tobakrygerens nervesystem sig på konstant at få tilført nikotin. Holder rygeren op med at ryge, vil nervesystemet "skrige" efter nikotin og der opstår ofte stor trang til røg. Det er en af grundene til, at det kan være svært at holde op med at ryge, siger projektchefen.

Rygning kan ligeledes føre til åreforkalkning og øge risikoen for hjertekarsygdomme blandt andet blodpropper. Derudover nedsætter rygningen fertiliteten.

Facebook
Twitter