GUIDE Kom lusene til livs

Vi bevæger os mod mørkere tider. Og med den er det også sæson for lus. Få gode råd til at komme de blodsugende bæster til livs.

Vi er på vej ind i en sæson for noget, som de færreste børnefamilier bryder sig om: Lus!

Lus er et mellem to og tre millimeter blodsugende insekt. Den kan hverken hoppe eller flyve, men smitter ved hovedkontakt.

Lusene lever bedst ved hovedbunden, hvor der er omkring 30 grader varmt. Og de små blodsugende bæster er mest populære blandt børn.

Læge Britta Weyer forklarer:

- Det skyldes nok deres fine, tynde hud med masser af blodgennemstrømning, for lusene elsker de varme og fugtige omgivelser på hovedbunden, hvor de lever af at suge blod.

- Når lusene er blot en til to uger gamle, er de klar til at lægge nye æg, 7-10 ad gangen, som igen klækkes efter en uges tid - så det kan altså gå stærkt, hvis ikke man gør noget. Derfor er det så vigtigt med den jævnlige kontrol, og især når der er fundet lus der, hvor ens børn kommer, forklarer Britta Weyer.

Vask og kæm

Hendes gode råd til at komme luse-problemerne til livs er, at man gentager kæmning af håret suppleret med vask med lusemidler.

- Der findes forskellige midler, nogle er giftige for lusene, som permethrin eller dimeticon, andre er baseret på silikone eller olier, som ’smører’ lusene ind og kvæler dem, eller i det mindste hindrer dem i at røre sig, så de er nemmere at kæmme ud.

- Uanset hvad man foretrækker, kræver det vedholdenhed – når behandlingen ikke virker, skyldes det oftest, at den ikke blev gennemført omhyggeligt nok.

Husk iøvrigt at informere dagsintitutionen og skolen, hvis jeres barn har fået lus.

(© Gettyimages)

Sådan kæmmer du håret for lus og luseæg:

  • Når du kæmmer skal du være grundig. Fugt håret, og kom balsam i det, inden du reder det igennem. Balsam får lusene til at sidde stille. Alternativt kan håret blot gøres vådt, inden det redes igennem.

  • Red det fugtige hår igennem med en tættekam fra hovedbund til hårspids.

  • Vælg en lys tættekam, så du lettest kan se lusene.

  • Efter hvert tag bør tættekammen rengøres eller bankes af på et hvidt underlag, så du kan se, hvor mange lus der er redt ud.

  • For at være sikker på at få alle de nye lus med anbefales det, at du kæmmer håret hver anden dag i 14 dage.

  • Hold styr på dine fremskridt ved at skrive ned, hvornår du kæmmer, og hvor mange lus du finder.

  • Finder du store lus i hovedbunden i dagene efter en ellers vellykket behandling, tyder det på et nyt luseangreb, og behandlingen skal begynde forfra.

Kilde: Apoteket.dk

Du kan se mere om lus i aftenens udgave af Ultra Nyt

Facebook
Twitter