Hænger du også fast i at tygge nikotin?

Vi tygger nikotin-tyggegummi som aldrig før, og langt det meste salg foregår i detailhandlen. Men i stedet for at være en hjælp til rygeafvænning bliver det til en ny afhængighed.

(© Colourbox)

Siden det i 2001 blev muligt for tankstationer, kiosker og lignende at sælge nikotin-tyggegummi har salgstallene kun kendt én retning - opad.

Det viser en analyse, som Danmarks Apotekerforening offentliggjorde i marts. Salget af nikotin-produkter er således steget med 111 procent fra 2001 til 2012.

Og i 2012 var det detailhandlen, altså kiosker, supermarkeder og lignende, der solgte to ud af tre nikotin-produkter, hvor apotekerne solgte den sidste tredjedel. Sidste år blev der i alt solgt 19,7 millioner døgndoser af nikotinerstatning. Omregnet til fuldtidsbrugere er det ensbetydende med, at næsten 54.000 danskere har brugt nikotin-erstatning i et helt år.

Tror det er nødvendigt

Ifølge overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen, har medicinalvirksomhederne været så dygtige til at reklamere for deres nikotin-produkter, at mange rygere i dag har den opfattelse, at man slet ikke kan kvitte smøgerne uden at bruge nikotinprodukter som tyggegummiet.

- Alle de reklamer har gjort, at folk tror, at man slet ikke kan stoppe med at ryge uden nikotin-tyggegummi, Jeg møder endda professionelle, der mener, at det ikke kan lade sig gøre, siger Inge Haunstrup Clemmesen.

En undersøgelse af danskernes rygevaner fra december sidste år, viste, at det kun var 12 procent, der brugte et nikotinprodukt, da de holdt op med at ryge. Det vil sige at næsten 90 procent klarede det uden tyggegummi, plaster o.lign.

Den samme undersøgelse afslørede, at 25 procent af dem, der fortsat ryger - hvor rygestoppet altså ikke er lykkedes - havde brugt nikotinprodukt sidst de prøvede at holde op.

Men helt overordnet er det vel bedre at tygge nikotintyggegummi end at ryge?

- Jeg vil gerne sige det på en anden måde. For nogle kan det være en hjælp, at der er en eller anden form for medicin. Men prøv først, om du ikke kan standse med at ryge uden nikotinprodukterne, for det lykkes for langt de fleste uden brug af nikotin, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Burde være på recept

- Jeg ved godt, at nogle har stor glæde af nikotin-produkterne, men jeg synes ikke, at man skal kunne købe så frit, som man kan i dag. Det burde være på recept, så man også får en samtale med sin læge, når recepten skal fornyes.

-Så kunne vi sikkert undgå, at så mange bliver afhængige af de her produkter, og nikotin er altså en meget stærk gift, siger overlægen, der dog samtidig erkender, at hun ikke får sit ønske gennemført, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Hvad skal man gøre for at slippe ud af et evt. misbrug af nikotin-tyggegummi?

- Jeg vil anbefale, at man taler med det lokale apotek, de laver kurser, hvor man kan blive vænnet af med nikotin-tyggegummiet. Man kan også gå tiggergang hos de butikker, hvor de sælger nikotin-tyggegummiet og bede om de gratis smagsprøver, som de har. De er nemlig uden nikotin, og dem kan man så anvende til at trappe ud af nikotin-tyggegummiet, lyder rådet fra Inge Haunstrup Clemmensen.

Facebook
Twitter