Det vil være grænseoverskridende for de fleste mennesker at skulle nøgenbade sammen en fremmed person af det modsatte køn.

Men det er ikke desto mindre det, som forfatter Hassan Preisler siger ja til i P1-programmet 'Jeg er nøgen' med DR-værten Alberte Clement Meldal.

Radioprogrammet handler om nøgenhed, og derfor foregår samtalerne også mere eller mindre afklædt.

Jeg er nøgen

I otte radioprogrammer under titlen ’Jeg er nøgen’ spørger Adam Holm og Alberte Clement Meldal, om det er blevet sværere at være nøgen i en tid med ekstrem kropsdyrkelse, og de ungersøger, hvad den tiltagende kropsdyrkelse gør ved vores menneskesyn.

Det er op til den enkelte gæst, hvor meget tøj han eller hun vil have på under interviewene. Men det afgørende er, at værterne og gæsterne har lige lidt tøj på, så der på det punkt er et ligeværdigt forhold i samtalen.

Du kan høre radioprogrammerne i dette link.

Da Hassan Preisler sagde ja til at deltage i interview og nøgenbadning, så var han dog ikke klar, at nøgenbadningen skulle finde sted på en udendørs badeanstalt.

- Det første, som jeg tænkte, var, at jeg håber, at det er en varm dag, at vi skal bade. Og det er jo ikke, fordi jeg er kuldskær. Det er, fordi tissemænd bliver små, når det er koldt, fortæller han.

- Det går helt tilbage til alle de oplevelser i omklædningsrum, som alle drenge har, hvor man sammenligner tissemænd og håner hinanden for enten at være for stor, for lille eller for skæv.

Mænd føler også smerte ved utilstrækkelig krop

At sige at det er hårdere for kvinder end for mænd at leve op til kropsidealer, det graver i virkeligheden bare en grøft, som er fuldstændig unødvendig.

hassan preisler

Når man taler om smerten ved ikke at kunne leve op til tidens kropslige idealer, så drejer det sig oftest om kvinder.

Men Hassan Preisler mener, at mænd i formentlig lige så høj grad som kvinder lider under presset om at leve op til kropslige idealer.

- Hvis man tror på, at alt er relativt, så vil jeg sige, at mænds smerte i forhold til at føle, at de ikke kan leve op til det ene og det andet, må være lige så stor som kvinders, siger han.

- Jeg synes ikke, at det objektivt set er et mindre pres at bladre i et Euroman end i et Eurowoman. Der er træningsøvelser, de nyeste frisurer og billeder af tøj, der sidder på mænd med en bestemt krop, der altid er solbrun og ekstremt veltrænet.

Han understreger dog, at det er en reelt umulig og ligegyldig diskussion at sammenligne mænds og kvinders forhold til kropsidealerne.

- At sige at det er hårdere for kvinder end for mænd at leve op til kropsidealer, det graver i virkeligheden bare en grøft, som er fuldstændig unødvendig. Fordi vi er jo fælles om den smerte, der kommer af at være utilstrækkelig.

Hassan Preisler synes, at huden på kroppen hænger, som den ikke gjorde for 15 år siden. Og at der er kommet mere mave de seneste år, hvor han er gået fra at være skuespiller til forfatter og derfor sidder meget mere ned. Og så har han længe været utilfreds med sine tynde og meget behårede ben, og at han har måske Nordeuropas mindste numse. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Træn mentalt hvis du skal blive glad for kroppen

Hassan Preisler har i perioder trænet og plejet sin krop meget, uden at han af den grund havde det følelsesmæssigt bedre med sin krop.

- På et tidspunkt da jeg boede i New York, der trænede jeg helt vildt meget. Jeg løb hver eneste dag og lavede armbøjninger, mavebøjninger og så videre. Jeg havde i virkeligheden en enormt veltrænet krop, kan jeg se på billeder fra dengang, fortæller han.

- Men jeg kan huske, at jeg dengang kiggede ned af min krop og tænkte: 'hvornår kommer jeg af med den mave?'. Og på billeder fra dengang kan jeg simpelthen ikke se nogen mave.

Det er meget mere interessant at arbejde på min bevidsthed end at arbejde på min krop.

hassan preisler

Derfor mener han, at tilfredsheden med kroppen har meget mere at gøre med ens mentale indstilling, end med hvordan kroppen rent faktisk ser ud.

- Jeg synes, at det er meget mere interessant at arbejde på min bevidsthed end at arbejde på min krop. Det er meget mere udfordrende, farligere og mere spændende at undersøge mit mentale og følelsesmæssige indre end at undersøge min krop, siger Hassan Preisler.

'Lille Hassan' skrumper i det kolde vand

Undervejs i radioprogrammet hopper Hassan Preisler helt nøgen i de bølgerne, selv om han har det lidt svært med at gøre det foran Alberte Clement Meldal - især programmet blev optaget på en forholdsvis kold dag.

- Altså, der er jo ikke meget tilbage af sådan en tissemand, når den har været i det kolde vand. Er det ikke rigtigt?, spørger han.

Det er dog ikke det, som har Alberte Clement Meldals fokus.

- Nu så jeg ikke, hvor stor den var før. Men det sjove er, at det betyder jo ikke så meget for mig. Det er det sjove ved kropsoplevelser, at man er meget mere optaget af sin egen krop, end man i grunden er af andres, svarer hun, inden hun selv hopper nøgen i havet.

Du kan høre hele det timelange radioprogram med det hudløst ærlige interview om mænds forhold til kroppen og nøgenhed ved at klikke på dette link.