Helge ignorerede tandpine og endte med betændelse i hjertet

Det er vigtigt at gå til tandlæge med betændelse i tandkød og tænder, så det ikke spreder sig til resten af kroppen.

(© dr)

Det hele begynder med lidt tandpine.

Men aktieanalytiker Helge Larsen gør ikke andet ved det end at tage smertestillende piller på de dage, hvor smerterne er værst.

- Som selvstændig er man jo vant til at have hold i ryggen, forstuve en fod eller blive forkølet og så stadig komme på arbejde, tænker han.

Men efter noget tid kommer de andre symptomer.

Helge Larsen begynder at blive helt udmattet, når han er fysisk aktiv, og et par gange falder han endda om under de sædvanlige løbeture.

Han bliver undersøgt flere steder, men lægerne kan ikke finde tegn på, at der er noget galt.

- Du er nok bare en stresset erhvervsmand, siger lægerne til ham.

Men en morgen falder Helge Larsen om i soveværelset, og hans kæreste tilkalder en ambulance, der kører ham på Helsingør Sygehus.

Her bliver han undersøgt igen, og under en scanning opdager de det: Hans hjerte er alt for stort, og hans hjerteklap er krøllet helt sammen på grund af betændelse.

Problemerne med hjertet stammer efter al sandsynlighed fra en betændelse i hans ene tand.

Sygdom kan sprede sig fra munden

Læge og professor Allan Flyvbjerg har undersøgt sammenhængen mellem tandsygdomme og vores generelle helbred, og han mener ikke, at sammenhængen bliver taget alvorligt nok.

- Hvis man har sygdomme i tænderne eller munden, så påvirker det resten af kroppen. Det vil sige, at tandsygdomme kan udløse kroniske sygdomme som diabetes eller hjertekarsygdomme. Omvendt så kan folk med en kronisk sygdom også få tandproblemer, så det går begge veje, siger Allan Flyvbjerg.

Forskere har for eksempel fundet bakterier fra mundhulen i lungerne, hjernen, hjertet og i gigtramte led.

Og derfor mener Allan Flyvbjerg, at det ikke giver mening, at vi i Danmark har en stor brugerbetaling på tandsygdomme, mens man bliver behandlet gratis for de følgesygdomme, som tandsygdommene kan give.

- Nogen uden mange penge udskyder måske tandeftersyn, selvom de godt ved, at de har nogle problemer med tandsygdomme. Og så kan det ende med at give nogle langt alvorligere problemer, som i sidste ende kan blive meget dyrere for sundhedsvæsenet, siger Allan Flyvbjerg.

Stor tandregning før gratis operation

Helge Larsen er en af mange, der har oplevet på egen krop, hvor stor forskel det gør for økonomien, om sygdommen sidder i tænderne eller resten af kroppen.

Lægerne fortæller ham, at han bliver nødt til at få en operation i hjertet, fordi betændelsen har spredt sig fra tænderne til hjertet.

Det store indgreb er helt gratis, men før lægerne vil operere hjertet, så skal han selv sørge for at få fjernet betændelsen fra tænderne, så det ikke spreder sig til hjertet igen.

- Nu laver du alt. Hvis der er den mindste skygge på røntgenbilledet, så får jeg det lavet og får en rodbehandling, eller worst-case så trækker du tanden ud, siger Helge Larsen til sin tandlæge.

Tandlægeregningen løber op i knap 50.000 kroner, inden Helge Larsen helt gratis kan få opereret en ny hjerteklap af metal ind i kroppen.

- Det hænger jo ikke sammen. Hvis man forstuver en finger, kan man gå gratis op til skadestuen, men hvis du kommer galt af sted med tænderne, så skal du selv betale, siger Helge Larsen.

Har det supergodt i dag

I dag er ti år siden, at 59-årige Helge Larsen blev opereret i hjertet.

- Jeg har det supergodt. Det eneste problem er, at man kan ikke få max-pulsen op over 140 på grund af hjerteklappen, fortæller Helge Larsen.

Og så kan han høre den metalliske hjerteklap slå hele tiden, når han er stille eller skal sove.

- Nogen har det lidt hårdere med det end andre, men det er fint nok for mig. Jeg lægger en pude på brystet, så kan min kone i hvert fald sove. Så det kunne have været meget værre.

Du kan se mere om parodontitis i Sundhedsmagasinet i aften klokken 21:55 på DR1 og dr.dk/tv.