Henrik har haft nattevagter i 15 år: Det er fysisk belastende

Ny forskning viser, at natarbejde giver rod i kroppens hormoner og indre døgnrytme.

Henrik Stendersø er en af 73 politimænd, som har fået målt hormonniveauer i forbindelse med natarbejde i det nye forskningsprojekt. (© Dr)

Politiassistent Henrik Stendersø arbejder i vagtcentralen hos Københavns Politi, og her har han haft nattevagter med jævne mellemrum i 15 år.

Og det overrasker ikke ham, at endnu en undersøgelse i dag viser, at natarbejde er skidt for helbredet.

- Især de senere år har jeg virkelig oplevet, at det har været fysisk belastende. Jeg har det ikke godt. Eller jeg har det fint nok, når jeg er på arbejde, men når jeg kommer hjem og vågner efter nattevagten, så er jeg træt, indtil jeg skal møde på arbejde igen, fortæller Henrik Stendersø.

Man kan blive syg af natarbejde

Selv om Henrik Stendersø godt kan mærke på sin krop, at natarbejde er usundt for ham, så er han glad for sit job.

Og det hjælper ham, at det kun er omkring hver tredje uge, at han har de nattevagter, som hører med til jobbet.

- Så på den måde er det ikke noget, som jeg bliver belastet af hele tiden. Men jeg bliver belastet af det, når jeg har de nattevagter, siger han.

Der kommer rod i kroppens hormoner

De officielle anbefalinger er, at man bør have så få nattevagter som muligt.

Og den anbefaling bliver bakket op af den nye forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Den nye forskning viser, at når man vender tilbage til en normal døgnrytme, så finder kroppens hormoner igen tilbage til deres naturlige døgnrytme.

- Man kan sige, at det er en god nyhed, at vi ikke så nogle langtidseffekter i vores studie. På den anden side så ved vi jo ikke, hvad det betyder gentagne gange at få rod i sine døgnrytmer. Det er jo også en belastning i sig selv, at der igen og igen kommer rod i det, selvom det retter sig. Der kan stadigvæk godt være nogle potentielle helbredseffekter på det på sigt, siger forsker Marie Aarrebo Jensen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Du kan se mere om, hvordan natarbejde påvirker kroppen i Sundhedsmagasinet klokken 21:55 på DR1 og dr.dk/tv.

Facebook
Twitter