Hoste-epidemi har ramt Danmark

Der er i de senere uger set en markant stigning i antallet af personer smittet med Mycoplasma pneumoniae - populært kaldet kold lungebetændelse, oplyser Statens Serum Institut.

Kold lungebetændelse er faktisk en fejlagtig betegnelse for MP, for det er sjældent, at den udvikler sig til en egentlig lungebetændelse. Typisk sidder hosten i de øvre luftveje. (© Colourbox)

Hvis du har haft influenza eller forkølelse og ikke rigtigt synes, at din hoste forsvinder, så kan det være, at du har Mycoplasma pneumoniae (MP), populært kaldet kold lungebetændelse.

Der er nemlig lige nu en epidemi af sygdommen over Danmark, konstaterer Statens Serum Institut.

Kraftig stigning i positive prøver

Sygdommen optræder især hos børn mellem seks og 12 år, og de sidste uger er der sket en kraftig stigning i antallet af prøver, der har vist sig positive med MP.

Sygdommen optræder især om efteråret og hver 4. til 6. år optræder en regulær epidemi, og det synes at være tilfældet lige nu, oplyser instituttet.

Fra uge 35 til uge 40 er der sket en stigning fra 72 til 187 tilfælde pr uge, og det er dobbelt så mange som sidste år på samme tidspunkt.

Igen er det især yngre skolebørn og deres forældre, som får konstateret sygdommen, som desuden især er påvist i Region Hovedstaden og Region Nordjylland. Men det findes i hele landet.

Mildt sygdomsforløb

Betegnelsen kold lungebetændelse er faktisk en fejlagtig betegnelse for MP, oplyser SSI, for det er de færreste syge, der får konstateret lungebetændelse.

Oftest sidder hosten i de øvre luftveje, og selvom man godt kan få feber, er det typisk knap så høj feber som ved regulær lungebetændelse.

Som regel er sygdomsforløbet relativt mildt, hvor de smittede får let snue og ondt i halsen - og altså den langvarige hoste. Det er sjældent, at den kræver hospitalsindlæggelse.

Facebook
Twitter