Hver dag begynder 40 unge at ryge

Unge under 18 år skal have anderledes hjælp end voksne til at holde sig fra cigaretterne.

Mange unge begynder at ryge for at være med i et socialt fællesskab. (Foto: CLAUS BECH ANDERSEN © Scanpix)

Selv om unge under 18 bliver bombarderet med information om, hvor skadeligt det er at ryge, så går 40 unge i gang med at ryge hver eneste dag.

Det viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

- 40 nye unge rygere om dagen er utroligt mange, og de har svært ved at holde op, når de først er begyndt. Så forebyggelsesmæssigt er det noget nær en katastrofe, siger professor Janne Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed.

App til unge kan hjælpe

De mange unge rygere er årsagen til, at Kræftens Bekæmpelse i denne uge lancerede kampagnen Cool uden røg, der blandt andet skal få flere unge til at installere rygestop-appen Xhale, som Kræftens Bekæmpelse har skræddersyet til unge rygere.

- Unges rygevaner er meget anderledes end voksnes. De er ikke på samme måde fysisk afhængige og kan godt holde 14 dages pause på en ferie med forældrene. Men socialt bliver unge meget let påvirket af andre unge, der ryger, siger Louise Wohllebe, der er projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Appen er på mobiltelefonen, som de unge har på sig hele tiden, og gennem den får de blandt andet motiverende beskeder, en rygestopplan, en beregner af penge de sparer ved ikke at ryge samt meget mere.

Støtte fra andre unge virker

- Det allermest populære i appen er bloggen, hvor unge kan skrive og støtte hinanden. Det giver dem et socialt fællesskab og følelsen af, at de ikke er alene. Og det sociale spiller som sagt en afgørende rolle for unges rygevaner, siger Louise Wohllebe.

Indtil videre har 16.500 brugt appen til at begynde et rygestop, og af dem er det lykkedes 2.500 helt at kvitte cigaretterne, hvilket svarer til omkring 15 procent.

- Sammenligner man med voksne, der forsøger at stoppe med en kold tyrker, så er det kun fire procent, der klarer den. Så en succesrate på 15 procent er i den høje ende, siger Louise Wohllebe.