Hvor alvorlig er influenza for ældre mennesker?

En hel del ældre har de seneste måneder været indlagt med influenzavirus.

Høj feber er en fast følgesvend til influenza. (© COLOURBOX)

I morgen er det Dronning Margrethes fødselsdag. Men 75 års dagen må hun desværre fejre uden sin gemal ved sin side.

For den 80-årige prins Henrik har lagt sig med influenza og har det for skidt til at deltage i festlighederne.

Og selvom årets influenzasæson har været af de mere fredelige, fordi influenzaen kom til landet ret sent, så forklarer overlæge i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, at der faktisk har været en hel del andre ældre medborgere, der har været indlagt på sygehus med influenza af typen H3N2 i de seneste måneder.

- En medvirkende årsag til det er, at influenzavaccinen ikke har givet så god beskyttelse mod netop denne type af influenzavirus. Der har i år også været en lille overdødelighed blandt de ældre, men dog ikke så stor, som vi så i influenzasæsonen 2012-13, der startede meget tidligt, forklarer overlægen.

Kroniske sygdomme forværrer

Men hvor alvorlig er influenza for netop ældre mennesker?

- For langt de fleste personer er influenza en relativt mild sygdom, der bare koster nogle dage i sengen, hvor man har det elendigt. Men ældre på 65 år og derover, eller personer med underliggende sygdomme har øget risiko for at få komplikationer, der fx kan føre til indlæggelse, forklarer Tyra Grove Krause.

Blandt de underliggende sygdomme, der kan forværre en influenza,er hjerte-kar lidelser, lungesygdomme, immundefekter, diabetes og blodsygdomme. Gravide kan også blive mere påvirket af influenza.

- Mekanismen kan være forskellig, ofte er disse grupper mere modtagelige for at få komplikationer som fx lungebetændelse med bakterier. Men influenzaen kan også føre til forværring af den underliggende sygdom, som fx at hjertet bliver mere belastet som følge af influenzaen, eller at sukkersygen bliver sværere at regulere. Personer med kroniske sygdomme kan også være immunsvækkede, så influenzaen simpelthen får bedre fat end, hvis man var ung og rask.

Man er træt og svag

Det normale forløb for en influenza-sygdom er ifølge overlægen, at man er syg op til fem dage med høj feber, over 39.

- Influenza rammer væsentligt hårdere end en almindelig forkølelse, og man kan være træt og svag i flere uger efter, siger Tyra Grove Krause.

FacebookTwitter