Hvordan får man danske unge til at drikke mindre?

Skal der flere restriktioner til, når det gælder om at ændre unges drikkeadfærd? Brugernes meninger er delte.

Skåååål! På mange uddannelsesinstitutioner bliver der sat lighedstegn mellem druk og fællesskaber, skriver en bruger på Dr.dk. (© Gettyimages)

DR3 har de sidste par uger vist en række dokumentarudsendelser om danske unges drikkeadfærd. Og i kølvandet har de unges europarekord i druk været til debat.

I aftes debatterede brugerne på Dr.dk efter programmet, "Druktur Retur" på DR3. En del af debatten handlede om, hvorvidt det er afgørende for en ændring i adfærden, at der indføres strengere regler på alkohol-området.

Her kommer et udpluk fra debatten:

Kasper Selmar Pedersen - forfatter til bog om unges druk:

- Jeg mener, det er et vigtigt skridt, at der bliver lavet regler for alkoholindtagelse. Selvfølgelig kan regler ikke gøre det alene, der er behov for en generel holdningsændring. Jeg synes, at det er fornuftigt med alkoholgrænser i forbindelse med køb, som eksisterer i Danmark, så jeg mener ikke regler på samfundsniveau. Snarere mener jeg, at det er vigtigt, at de danske uddannelsesinstitutioner går forrest og viser, at man ikke vil tolerere overdreven alkoholindtagelse i forbindelse med arrangementer, der foregår i tilknytning til institutionerne (gymnasier og videregående uddannelser).

- Det, jeg primært kritiserer ved institutionerne, er, at der bliver sat et kæmpe lighedstegn mellem alkohol og fællesskaber, når man er der. Jeg mener ikke, at det er ledelsen, der opfordrer til det, men det er ledelsen, der ikke bryder ind og sætter en stopper for det. Opbyggelse af fællesskaber sker bedst uden alkohol.

Felix - medlem af Anonyme Alkoholikere:

- Helt enig Kasper. På mit gymnasium var der en del muslimer, og mange af dem kom aldrig til elevfesterne, fordi der gik så meget druk i den. Ret ærgerligt faktisk. Jeg begyndte at få nok i starten af 20'erne, hvor mine venner begyndte at rejse, spare sammen, fik lejligheder og jobs og begyndte på uddannelserne, mens jeg selv bare stadig fjollede rundt i natten og blev ved at miste telefoner, jobs og kærester.

Kasper Selmar Pedersen - forfatter til bog om unges druk:

- For mig at se kunne vi godt gøre det dyrere at drikke. Det vil helt sikkert have en eller anden form for effekt, men det vil ikke løse problemet. En prisstigning vil dog sende et signal om, at man mener det seriøst.
- Det er jo heller ikke prisstigningen på cigaretter, der har gjort, at folk ikke ryger. Det er snarere et resultat af, at det er lykkedes at få folk til at indse, at det har negative konsekvenser for både en selv og ens nærmeste.

Felix - medlem af Anonyme Alkoholikere:

- Dengang jeg drak, mente jeg, at det var helt op til mig selv, om jeg har lyst til at drikke eller ej - og hvor meget, der var ikke nogen, der kunne få mig til at stoppe. Om så de spærrede alkoholen inde i Fort Knox og bevogtede den eller smed mig ind i en celle, så skulle jeg nok få fat i min alkohol!

Mette Duus Nørgaard:

- Reglerne skal bare håndhæves. Hvis det hjælper at sætte prisen op, fint. Måske skulle der også være flere og hårde konsekvenser for udskænkningsstederne. Jeg har forsøgt at skrive til steder i min nærhed. Hjalp ikke noget.
- Vi kan også sætte alderen op, for hvornår man kan købe alkohol. Som 16-årig kan man købe en pose øl og drikke på bænken i parken. Det er lovligt. Uansvarligt af os voksne!