Hvorfor får jeg brune pletter på hænderne?

Leverpletter kalder man bla. de mørke pletter, der kommer på blandt andet hænderne med alderen.

(© Colourbox)

"Hvad er leverpletter, og hvordan forebygger/behandler man dem?"

Sådan lyder spørgsmålet fra en bruger, der har undret sig over de mørke pletter, der kommer på blandt andet hænderne efterhånden som man bliver ældre. Spørgsmålet har vi sendt direkte videre til Britta Weyer, der er læge og ekspert på Lev Nu i spørgsmål, der har med din krop at gøre.

Og svaret lyder således:

Vi har alle forskellige slags pletter i huden - især de af os, der er lyse i det. Det kan være svært nok at skelne præcist mellem dem, og derudover hersker der også en vis sprogforvirring på området.

Udtrykket 'leverpletter' høres således brugt både om modermærker og den type, der også kaldes alderspletter, fordi de netop opstår med alderen. Under alle omstændigheder har leverpletters opståen intet med leveren at gøre (men nogle leversygdomme kan medføre andre misfarvninger af huden).

Øget aktivitet

De brune pletter i huden skyldes en lokal ophobning og øget aktivitet af melanocytter, de celler, der danner hudens farvestof melanin. Melanocytterne findes overalt i huden, og reagerer på sollys med at danne mere melanin - det er sådan, vi bliver brune om sommeren.

Det sker, at nogle af dem klumper sig sammen i afgrænsede områder, og så opstår særlig brune pletter i huden. Enten modermærker, som findes hos unge og kan være medfødte, og som ofte blegner med alderen. Eller alderspletter, som opstår med tiden, især fra 40 år og opefter og lige så stille bliver flere og flere.

Brune pletter

Alderspletterne kaldes også for solpletter, eller netop leverpletter. De er flade, skarpt afgræn-sede brune, og opstår især der, hvor huden har været mest udsat for sol, altså ansigt, udskæ-ring, hænder, skuldre, arme.

Hvor mange og hvornår man får dem, er til dels arveligt betinget, men i særdeleshed af graden af udsættelse for sollys. De udvikles langsomt over tid og er i sig selv harmløse og behøver ingen behandling.

Plettet af sol

De kan forebygges, til en vis grad, ved at undgå for meget solstråling, men vi får dem altså i større eller mindre grad alle sammen med tiden.

Alderspletter forsvinder ikke igen, når de først er opstået, i modsætning til eksempelvis fregner, som blegner igen, når solstrålingen på huden mindskes, typisk om vinteren (fregner skyldes nemlig en overproduktion af melanin fra nogle melanoytter, ikke en ophobning af dem).

Man kan behandle alderspletter med blandt andet blegende cremer, laser eller frysning, med vekslende effekt - en hudlæge kan hjælpe med at vurdere, hvilken behandling, der vil være mest hensigtsmæssig.

Hold øje med pletterne

Endelig bør man selvfølgelig være opmærksom på, at nogle forandringer i huden kan være tegn på mere alvorlige lidelser, i værste fald hudkræft.

Den type pletter er typisk mere uensartede, farven er ujævnt fordelt, afgrænsningen kan være mindre tydelig og de kan hæve, klø eller bløde. Er man i tvivl, bør man få sin læge og måske en hudlæge til at se på det - men den almindelige leverplet er heldigvis ganske harmløs!

Med det fabelagtige sommervejr, vi har i år, er der jo ekstra god grund til at minde om at nyde solen med måde - det forebygger både leverpletter og det, der er værre.