Ingen sammenhæng mellem kaffe og livsstilssygdomme

Kaffe hverken øger eller sænker risikoen for diabetes, fedme, for højt kolesteroltal eller blodtryk.

Så, drik du bare kaffe, hvis du kan lide det - og lad være, hvis du ikke kan, råder professor Børge Nordestgaard. (© COLOURBOX)

Er det godt eller skidt for helbredet at drikke kaffe? Det er der kommet mange forskellige teorier om gennem tiden. Nogle har ment, at hvis man drak meget kaffe, så beskyttede det mod blandt andet diabetes og overvægt.

Andre har ment, at det var skidt for blodtrykket at drikke mere end fire kopper kaffe. Og sådan har der været mange teorier.

Men de kan alle afblæses nu. Forskere fra Københavns Universitet konkluderer nu, at kaffe er helt neutralt i den sammenhæng.

- Hvis man har de såkaldte kaffe-gener og dermed drikker meget kaffe, så skal man bare fortsætte med det. Og hvis man ikke bryder sig om kaffe, så skal man bare lade være at drikke det. For det har ingen betydning for fedme, diabetes, kolesterol-tal, blodtryk og så videre, om man drikker kaffe eller ej, siger Børge Nordestgaard, der er klinisk professor ved det Sundhedsfaglige fakultet på Københavns Universitet og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital.

- Kaffedrikning hverken forårsager eller beskytter mod disse livsstilssygdomme. Og det er jo egentlig underligt, for kaffe er i virkeligheden noget kras stads.

Forskerne har undersøgt en række gener, som påvirker vores lyst til kaffe. Hvis du har de særlige kaffegener, kan det betyde, at du drikker mere kaffe end de personer, der ikke har kaffegenerne. På den måde kan forskerne se, hvorvidt et højere kaffeforbrug medfører større eller mindre risiko for at udvikle livsstilssygdomme.

Undersøgelsen er netop publiceret i International Journal of Epidemiology og er baseret på DNA og information om kaffedrikning og livsstilssygdomme for 93.000 danskere fra Herlev-Østerbroundersøgelsen.

Facebook
Twitter